news

newslettersverder

meet to meet wonen op hoog niveau


31 januari 2018

Onze inzending voor het slotakkoord op de Müllerpier te Rotterdam presenteert een ambitieuze visie, aansluitend op de beoogde doelgroep en de hoge ambities van de gemeente Rotterdam. Exclusief wonen, co-creatie, healthy urban living en circulariteit staan hierin centraal.

De Müllerpier verdient met zijn bijzondere locatie een iconische beëindiging. Door het programma ruim te interpreteren zijn we gekomen op een gebouwvorm die voorziet in twee slanke torens met een oppervlakte van 300m2, waardoor we alzijdigheid en een panoramisch uitzicht over Rotterdam voor elke woning bereiken. Deze exclusiviteit resulteert in een woonomgeving met unieke kwaliteiten. In co-creatie met de toekomstige bewoners wordt de woning samengesteld. Een flexibel en modulair constructieprincipe biedt de mogelijkheid om elke woning aan te passen aan de persoonlijke wensen van de bewoner. In dit nieuwe woonconcept aan het water staat het thema Healthy Urban Living centraal. Uit de co-creatiesessies volgt welke voorzieningen nog meer bijdragen aan gezond en duurzaam wonen op niveau. Aansluitend hierop is het de ambitie dat het gebouw op ieder moment kan worden aangepast aan de stand van de techniek en aan (nieuwe) doelstellingen op het gebied van klimaat en ecologie. Bovendien kan het gebouw al vanaf de start maximaal zelfvoorzienend zijn, met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materialen. Het resultaat? Een toekomstgericht, circulair woongebouw met een unieke woonkwaliteit en een sterke eigen identiteit.

groosman_parkeergarage Driebergen-Zeist_12

made to meet Building of the Year Award


25 januari 2018

P+R Driebergen-Zeist is genomineerd in de categorie Public Architecture voor de ArchDaily Building of the Year Award 2018! Tot 31 januari kun je per categorie een gebouw nomineren voor de shortlist. Breng je stem uit. Stem op P+R Driebergen-Zeist

made to meet onze nieuwe baas


25 januari 2018

Vandaag hebben wij een nieuwe baas! Fadoua Tahroucht, leerlinge van het Melanchton in Kralingen, neemt de werkzaamheden van Pieter over.  Omdat wij vinden dat ieder kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt, doen wij mee aan JINC Baas van Morgen.

JINC gelooft dat ieder kind talent heeft. Ook de meer dan 600.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Daarom strijden we voor een maatschappij waarin je achtergrond niet allesbepalend is voor je toekomst. Een Nederland waarin ieder kind evenveel kansen krijgt.

Met het bedrijfsleven en onderwijs geeft JINC deze kinderen kans om te groeien en daarmee kans op een betere toekomst. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren 200 kinderen hoe het is om de baas te zijn. Zij doen een waardevol contact op voor het leven en zien van binnenuit hoe een bedrijf werkt. Een ‘super bliksemstage’ waarmee de bazen van Nederland laten zien hoe belangrijk het is om te investeren in ál het talent van morgen.

made to meet nominatie Architectuurprijs Nijmegen


23 januari 2018

Ons engineeringsproject De Lunet in Handelskade is genomineerd voor de Architectuurprijs Nijmegen. Dit jaar wordt door het Architectuurcentrum Nijmegen voor de 6de keer de Architectuurprijs Nijmegen uitgereikt. Uit de 25 inzendingen zijn door de vakjury 10 projecten genomineerd. Voor de publieksprijs kan t/m 28 januari gestemd worden.

made to meet studenten Hogeschool Rotterdam


11 januari 2018

Dinsdag brachten twee groepen leerlingen van de Hogeschool Rotterdam een bedrijfsbezoek aan ons bureau. Na een presentatie van ons bureau, uitleg van ons vak(ken) en de processen aan de hand van het project De Frederik Wassenaar, zijn de studenten in workshops met een casus aan de slag gegaan. Een superleuke en leerzame middag!

made to meet nieuwjaarsontbijt


8 januari 2018

2018 zijn we gezamenlijk gestart bij Mono in Rotterdam. Met het groosteam werd teruggekeken op ‘toen’ tot ‘nu’, waarna het jaarlijkse nieuwjaarsontbijt volgde. In het ‘nu’ werd de toekomstvisie gedeeld waarop aansluitend in verschillende teams werd gebrainstormd over ‘straks’; hoe gaan we onze ambities waarmaken. Een superstart van het nieuwe jaar. made to meet!

made to meet Euryza


19 december 2017

Gisteren werd met op spetterende wijze de zogenaamde eerste paal geslagen van de gebouwen Rietvink en Landzigt. Tijdens dit feestelijke event werd tevens het startschot gegeven voor de grotere ontwikkeling van het Euryza terrein. Het derde appartementengebouw, genaamd Rozenburg markeert de volgende fase.

made to meet toeterende opening


23 november 2017

Na 1,5 week proefdraaien werd gisteren de parkeergarage P+R Driebergen-Zeist feestelijk geopend. De bestuurders van de betrokken partijen (NS, ProRail, provincie Utrecht en gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist) verrichtten de openingshandeling door tegelijk op een autoclaxon te toeteren.

made to meet how it’s made


22 november 2017

Gisteren vond met alle Groosman bouwkundigen een “how it’s made” middag plaats. Na een healthy lunch bij Uit Je Eigen Stad volgde een interactieve sessie bouwkundig stoeien. Middels verschillende opdrachten werd in teamverband gewerkt aan onze bouwkundige ontwikkeling, samenwerking en collegialiteit. Een super toffe en zeer geslaagde middag!

made to meet Driebergen-Zeist


14 november 2017

Gisteren werd de eerste energie neutrale parkeergarage van Nederland in gebruik genomen. De nieuwe P+R garage voor 582 auto’s is onderdeel van de ingrijpende herstructurering van stationsgebied Driebergen-Zeist. Groosman en Aan de Stegge / Continental Car Parks wonnen de design & build prijsvraag in opdracht van NS Stations.

Het ontwerp van de nieuwe P+R heeft Groosman zorgvuldig ingepast in de natuurrijke omgeving. De parkeergarage van natuurlijke materialen staat geheel in het groen en is in zijn massa zo klein mogelijk gehouden, met behoud van de 582 parkeerplekken. Door zijn ronde vormen voegt de parkeergarage zich perfect in de nieuwe stationsomgeving van Driebergen-Zeist.

Het gebouw is ontworpen in samenhang met de vormentaal van de nieuw te bouwen omgeving; natuurlijke materialen en glooiende lijnen. Dankzij het gebruik van ronde hoeken en houten bekleding krijgt de massa een zachtere vorm. Belangrijk uitgangspunt bij de vormgeving van de parkeergarage was de beperking van de bouwhoogte. De maximale waarde was namelijk 21 meter, de hoogte van de omliggende bomen. Dankzij het compacte parkeersysteem is het gebouw met vijf lagen ruim onder deze grens gebleven.

Om de voetgangersentree te verduidelijken is deze losgeplaatst en heeft een optopping gekregen. Deze vormt een echte blikvanger vanaf het station! Ook de in- en uitrit is dankzij een inham in het volume een logische, bereikbare en zichtbare plek. Aan de Odijkerweg heeft het gebouw juist een setback om beter aan te sluiten bij de woonstraat. Vanaf hier loopt de massa trapsgewijs op wat versterkt wordt door de oplopende plint.

welkomsgevoel
Speciale aandacht is uitgegaan naar de vormgeving van het hoofdtrappenhuis. Deze heeft een directe visuele verbinding met het station, maar moet bij binnenkomst ook een welkomsgevoel geven. De hal refereert naar de verschillende landhuizen in de omgeving, die doorgaans van een grote doorgaande bordestrap voorzien zijn. Het karakteristieke spel van houten lamellen is doorgetrokken in het interieur. De entree is overzichtelijk, transparant en herkenbaar en breekt met de schaal van de achterliggende massa.

comfort en veiligheid
Door veel licht en ruimte te creëren en het gebouw te voorzien van een herkenbaar bewegwijzering en een logische routing voor zowel automobilist als de voetganger is een veilige, gebruiksvriendelijke en comfortabele parkeergarage ontstaan. De basis ligt bij de postionering van de hellingbanen en het feit dat men tegen de klok in draait. Hierdoor is er nooit sprake van kruisend in- en uitrijdend verkeer en ontstaat er een overzichtelijke rondrijcircuit.

duurzaam en energieneutraal
De parkeergarage is opgebouwd uit duurzame onderhoudsarme materialen die op een natuurlijk manier verouderen, zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit. In het ontwerp zijn twee gevelconcepten verenigd. De plint is uitgevoerd met schanskorven en gaashek met begroeiing. Het overige deel is uitgevoerd in lariks lamellen. De houten delen worden op diverse plekken afgewisseld met smalle glasruiten, waarbij aan de buitenzijde openstaande luiken zijn gepositioneerd, om de schaal van het gebouw te breken.
Het ontwikkelde installatie-energieconcept zal op basis van normaal gebruik over het gehele jaar gezien evenveel energie opwekken als dat het verbruikt. Een belangrijke energie- en kostenbesparing is bereikt middels natuurlijke ventilatie van de parkeergarage. De resterende energievraag wordt middels zonnepanelen op het dak opgewekt. Hierdoor is de eerste CO2- en energieneutrale parkeergarage van Nederland gerealiseerd!

http://www.stedebouwarchitectuur.nl/nieuws/091117/energieneutrale-p-r-garage-op-driebergen-zeist
https://www.parkeer24.nl/nieuws/091117/energieneutrale-p-r-garage-op-driebergen-zeist

Groosman realiseert energieneutrale parkeergarage Driebergen-Zeist

Eerste energieneutrale parkeergarage Nederland


https://nos.nl/artikel/2202569-eerste-energieneutrale-parkeergarage-in-nederland-gaat-open.html