portfolio

The Edge

Closed versus open

This imposing apartment building has been designed to act as a sound barrier between a motorway and an adjacent residential area. The building has two aspects: Facing the motorway, the building is dark and appears closed, due to the noise reducing vertical fins to the elevation, whilst the quieter aspect is open with a rhythmic composition of private balconies. The strong contrast between the front and back fa├žades gives the building a unique, surprising appearance.

specificaties
Project name
The Edge
Location
Nieuwegein
Programme
living, parking
Quantity
139 apartments, 125 parking places
Design date
2007
Stage
completed
Project type
new development
Disciplines
design & engineering
Service
architectural design, technical design, construction
Client type
project developer
Client
AM Wonen, Nieuwegein
Contractor
BAM Woningbouw, Rotterdam