nieuws

nieuwsbrievenverder

made to meet toeterende opening


23 november 2017

Na 1,5 week proefdraaien werd gisteren de parkeergarage P+R Driebergen-Zeist feestelijk geopend. De bestuurders van de betrokken partijen (NS, ProRail, provincie Utrecht en gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist) verrichtten de openingshandeling door tegelijk op een autoclaxon te toeteren.

made to meet how it’s made


22 november 2017

Gisteren vond met alle Groosman bouwkundigen een “how it’s made” middag plaats. Na een healthy lunch bij Uit Je Eigen Stad volgde een interactieve sessie bouwkundig stoeien. Middels verschillende opdrachten werd in teamverband gewerkt aan onze bouwkundige ontwikkeling, samenwerking en collegialiteit. Een super toffe en zeer geslaagde middag!

made to meet P+R Driebergen-Zeist


14 november 2017

Gisteren werd de eerste energie neutrale parkeergarage van Nederland in gebruik genomen. De nieuwe P+R garage voor 582 auto’s is onderdeel van de ingrijpende herstructurering van stationsgebied Driebergen-Zeist. Groosman en Aan de Stegge / Continental Car Parks wonnen de design & build prijsvraag in opdracht van NS Stations.

Het ontwerp van de nieuwe P+R heeft Groosman zorgvuldig ingepast in de natuurrijke omgeving. De parkeergarage van natuurlijke materialen staat geheel in het groen en is in zijn massa zo klein mogelijk gehouden, met behoud van de 582 parkeerplekken. Door zijn ronde vormen voegt de parkeergarage zich perfect in de nieuwe stationsomgeving van Driebergen-Zeist.

Het gebouw is ontworpen in samenhang met de vormentaal van de nieuw te bouwen omgeving; natuurlijke materialen en glooiende lijnen. Dankzij het gebruik van ronde hoeken en houten bekleding krijgt de massa een zachtere vorm. Belangrijk uitgangspunt bij de vormgeving van de parkeergarage was de beperking van de bouwhoogte. De maximale waarde was namelijk 21 meter, de hoogte van de omliggende bomen. Dankzij het compacte parkeersysteem is het gebouw met vijf lagen ruim onder deze grens gebleven.

Om de voetgangersentree te verduidelijken is deze losgeplaatst en heeft een optopping gekregen. Deze vormt een echte blikvanger vanaf het station! Ook de in- en uitrit is dankzij een inham in het volume een logische, bereikbare en zichtbare plek. Aan de Odijkerweg heeft het gebouw juist een setback om beter aan te sluiten bij de woonstraat. Vanaf hier loopt de massa trapsgewijs op wat versterkt wordt door de oplopende plint.

welkomsgevoel
Speciale aandacht is uitgegaan naar de vormgeving van het hoofdtrappenhuis. Deze heeft een directe visuele verbinding met het station, maar moet bij binnenkomst ook een welkomsgevoel geven. De hal refereert naar de verschillende landhuizen in de omgeving, die doorgaans van een grote doorgaande bordestrap voorzien zijn. Het karakteristieke spel van houten lamellen is doorgetrokken in het interieur. De entree is overzichtelijk, transparant en herkenbaar en breekt met de schaal van de achterliggende massa.

comfort en veiligheid
Door veel licht en ruimte te creëren en het gebouw te voorzien van een herkenbaar bewegwijzering en een logische routing voor zowel automobilist als de voetganger is een veilige, gebruiksvriendelijke en comfortabele parkeergarage ontstaan. De basis ligt bij de postionering van de hellingbanen en het feit dat men tegen de klok in draait. Hierdoor is er nooit sprake van kruisend in- en uitrijdend verkeer en ontstaat er een overzichtelijke rondrijcircuit.

duurzaam en energieneutraal
De parkeergarage is opgebouwd uit duurzame onderhoudsarme materialen die op een natuurlijk manier verouderen, zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit. In het ontwerp zijn twee gevelconcepten verenigd. De plint is uitgevoerd met schanskorven en gaashek met begroeiing. Het overige deel is uitgevoerd in lariks lamellen. De houten delen worden op diverse plekken afgewisseld met smalle glasruiten, waarbij aan de buitenzijde openstaande luiken zijn gepositioneerd, om de schaal van het gebouw te breken.
Het ontwikkelde installatie-energieconcept zal op basis van normaal gebruik over het gehele jaar gezien evenveel energie opwekken als dat het verbruikt. Een belangrijke energie- en kostenbesparing is bereikt middels natuurlijke ventilatie van de parkeergarage. De resterende energievraag wordt middels zonnepanelen op het dak opgewekt. Hierdoor is de eerste CO2- en energieneutrale parkeergarage van Nederland gerealiseerd!

http://www.stedebouwarchitectuur.nl/nieuws/091117/energieneutrale-p-r-garage-op-driebergen-zeist
https://www.parkeer24.nl/nieuws/091117/energieneutrale-p-r-garage-op-driebergen-zeist

Groosman realiseert energieneutrale parkeergarage Driebergen-Zeist

Eerste energieneutrale parkeergarage Nederland


https://nos.nl/artikel/2202569-eerste-energieneutrale-parkeergarage-in-nederland-gaat-open.html

made to meet champagne


9 november 2017

Vorige week werd de 70% verkoop en de concept omgevingsvergunning van De Frederik in Wassenaar gevierd. Op stijlvolle traditie werd met onze samenwerkende partners de champagne gesabreerd.

made to meet meester Groosman


7 november 2017

Maandag namen Pieter en Wilko eerstejaars studenten Bouwkunde van de Hogeschool Rotterdam mee in ons vak. In het gastcollege, met als thema ontwerpen, lichtten zij middels ons project De Frederik in Wassenaar het ontwerpproces toe.

made to meet bliksemstage


2 november 2017

Vandaag hadden wij 7 enthousiaste leerlingen van Basisschool De Fontein op bezoek voor een Jinc bliksemstage. Een hele leuke ochtend waar onze architecten Mérit en Guus de leerlingen kennis lieten maken met ons fantastische vak.

made to meet iCAREnisse tijdens DDW


19 oktober 2017

Onze inzending voor de prijsvraag Who Cares is nog te bezichtigen tot 29 oktober tijdens de Dutch Design Week in het Temporary Art Centre (TAC) aan de Vonderweg 1 in Eindhoven. Op 26 oktober worden de winnaars voor elk van de vier gemeenten bekendgemaakt.
De prijsvraag Who Cares, uitgeschreven door de Rijksbouwmeester in samenwerking met de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen, vraagt om innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken. Nieuwe ideeën die een antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning en die een impuls geven aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken.

made to meet woongebouw Z1


11 oktober 2017

Na een zomer hard doorwerken hebben we vorige week de TO fase van het woongebouw Z1 in Amsterdam afgerond. Met dank aan ons Groosteam, Blauwhoed, Eigen Haard, Buro Bouwfysica en Hiensch Engineering!

made to meet Archicup


10 oktober 2017

Afgelopen zaterdag speelde Groosman de Archicup 2017. Dit jaar was een echte thuiswedstrijd. De Archicub vond plaats op het Schouwburgplein, waaraan maar liefst 22 architectenbureaus deelnamen. Atelier Kempe Thill won dit jaar de competitie. De t-shirt contest werd gewonnen door Powerhouse Company.