nieuws

nieuwsbrievenverder

Energieneutrale en natuurinclusieve woongebouw De Frederik opgeleverd


25 juli 2019

Wat staat hij te shinen! Het recent opgeleverde energieneutrale project De Frederik staat nog met zijn voeten in het Wassenaarse bouwzand. Maar over een paar maanden woon je in dit natuurinclusieve gebouw letterlijk in het groen. Alvast heel veel woonplezier gewenst!

All the way from Down Under


18 juli 2019

Helemaal vanuit Australië kwam Mr. Murphy (Executive Director Project Services of the University of Melbourne) naar Rotterdam om ons ontwerp voor de Innovation Floor in de RDM campus met eigen ogen te aanschouwen. Gert leidde hem rond door het scholen en bedrijvendeel van het Innovation Dock. Mr. Murphy was erg onder de indruk van de prachtige transformatie van de loodsen. En zeer gefascineerd door deze inspirerende innovatielocatie, waar op een unieke manier samenwerkingen plaatsvinden tussen bedrijven, onderwijs en onderzoek.

Gefeliciteerd Jeffrey!


11 juli 2019

Supertrots op “onze” Jeffrey die deze week afstudeerde voor zijn opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam! In zijn onderzoek naar flexibele, lichte en demontabele bouwsystemen heeft hij voor één van onze projecten onderzocht wat het meest optimale bouwsysteem is. Hiervoor heeft hij een interessante keuzetool ontwikkeld welke wij zeker in toekomstige projecten zullen gaan toepassen. Bedankt Jef!

“Woerden rekent af met de saaie jaren tachtig”


4 juli 2019

Mooi artikel in Het Financieel Dagblad over de herontwikkeling van het voormalig FNV-terrein in Woerden tot een woongebied op een A-locatie. Ook ons project Defensie-eiland wordt beschreven als zo’n A-locatie voor wonen. https://fd.nl/ondernemen/1306592/woerden-rekent-af-met-de-saaie-jaren-tachtig

Sneak peak kerk Leidsche Rijn


12 juni 2019

De gordijnen gaan een klein stukje open… Een sneakpeak van de sinds vorige week opgeleverde kerk voor NGK Rijnwaarde en GKV in Utrecht Leidsche Rijn. Wat zijn we trots op het eindresultaat! Wij feliciteren beide gemeentes met hun nieuwe kerkgebouw; nu de handen uit de mouwen voor de laatste loodjes tot ingebruikname!

“Door de ogen van Gert de Graaf”


11 juni 2019

Komend weekend vieren we de Dag van de Architectuur. Dit jaar is het thema ‘Door de ogen van …’ Bekijk gebouwen eens door de ogen van bijvoorbeeld een stedenbouwkundige, de bouwer of de architect. Onze architect Gert de Graaf en Menno Moerman (stedenbouwkundige bij Inbo) leiden je 15 juni graag rond door het toekomstige nieuwe dorpshart van Berkel Enschot. Ga mee door het in aanbouw zijnde winkelcentrum en de appartementen van Koningsoord . Check voor tijden en tickets: https://lnkd.in/g3-ixMe

Groosteam op excursie


6 juni 2019

Vandaag waren we met ons team op excursie, die in het teken stond van stadmaken! Na de bekendmaking van het programma stapten we in 3 teams op de fiets voor een interessante rondleiding verzorgt door UrbanGuides door het M4H-gebied in Rotterdam. We bezochten ontwikkelingen die de duurzame transformatie van het havengebied tot stukje stad op gang brengen. Hierna volgde een inspirerende presentatie door BlueCity over het circulair verbouwen van Tropicana. Gevolgd door een rondleiding door het voormalige subtropisch zwemparadijs. Na de lunch gingen we zelf stadmaken. In 9 teams gingen we op zoek naar kansen in de aangewezen gebieden in Rotterdam. De unieke kwaliteiten van het gebied versterkten we in onze ontwerpvoorstellen, welke we pitchten tijdens de borrel bij Aloha. Uiteenlopende ontwikkelingen; van hoe we de auto uit de wijk kunnen krijgen of de bewoners een betere relaties met het water kunnen bieden tot intensivering en een dakwei. Diverse oplossingen met als doel dat stukje Rotterdam waardevoller te maken.

Feestelijke start bouw Euryza fase 2


4 juni 2019

Gisteren was de feestelijke handeling start bouw voor de woningen in appartementencomplex Rozenburg van Euryza. Samen met wethouder Jos Huizinga van de gemeente Zwijndrecht en Gilbert Kokenberg van AM toostten we met de nieuwe bewoners op de voorspoedige bouw door BAM.

Gefeliciteerd Strijp-S in Eindhoven met het winnen van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2019


24 mei 2019

Vorige week werd de NEPROM-prijs voor de achtste keer uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. In totaal waren er 24 projecten ingediend. Groosman maakte het ontwerp voor het genomineerde project Stadshart Lage Zijde in Alphen aan den Rijn. Met het Thorbeckegebouw, het Rijnkadegebouw en de Triangel hebben wij een compact stukje stad gemaakt. Een bruisende plek met horeca en aansluitingen op het water.

De jury benadrukt dat ook de andere genomineerde projecten: Stadshart Lage Zijde (Alphen aan den Rijn met VORM Ontwikkeling), Gasthuyspoort (Breda met Maas-Jacobs Vastgoed), Nieuw Crooswijk (Rotterdam met Woonstad Rotterdam, Heijmans Vastgoed en ERA Contour) en Leidsche Rijn Centrum (Utrecht met Vesteda Project Development en a.s.r. Vastgoed Projecten) goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkeling die aansluiten bij de opgaven van deze tijd.

De jury schreef over Stadshart Lage Zijde in Alphen aan den Rijn:
“Het winkelgebied Lage Zijde in Alphen aan den Rijn lag er enkele jaren niet florissant bij. Een stuk verderop in de Alphense binnenstad was een nieuw winkelgebied ontwikkeld, met daarbij ook het nieuwe theater. Doordat de bezoekersstromen zich naar deze nieuwbouw verplaatsten, kwam het gebied aan de Lage Zijde onder druk te staan. Bezoekersaantallen namen af, de leegstand nam toe en de algehele uitstraling werd snel minder. In eerste instantie reageerde de gemeente Alphen aan den Rijn met een grootschalig vernieuwingsplan waarin de bouw van nieuwe winkelruimte een belangrijk aandeel zou moeten krijgen. Mede door de ingevallen crisis en het afhaken van marktpartijen werd duidelijk: dit is niet de weg voorwaarts. Het programma werd omgebouwd en kreeg een veel groter accent op betaalbaar wonen. Ook investeringen in de openbare ruimte, in aansluiting op de waterbeleving van de rivier, kregen hierin een plek. Ontwikkelaar VORM werd geselecteerd om de nieuw geformuleerde opgave samen met de gemeente invulling te geven. Daarbij werd ook de bevolking van Alphen aan den Rijn intensief betrokken; via Stadsgesprekken kwam de identiteit ter sprake die deze plek in de Alphense binnenstad zou moeten krijgen. Zodat inwoners hier weer trots op konden zijn en ondernemers weer durfden te investeren.
Met een ingrijpende transformatie is dat gelukt. Het College van BenW en de ontwikkelaar slaagden erin om de gemeenteraad te overtuigen van de nieuwe koers. De gemeente heeft forse voorinvesteringen gepleegd door onder meer ruim 200 panden in het gebied aan te kopen. Een kleine 13.000 m 2 commercieel vastgoed is uit de markt genomen en ook zijn 150 woningen gesloopt. In de plaats daarvan kwamen 210 nieuwe woningen en ruim 2.000 m 2 aan horeca. Ook de openbare ruimte is stevig aangepakt, met onder meer de aanleg van een openbare kade langs de Oude Rijn. Terrassen en aanlegplaatsen voor sloepen zorgen voor levendigheid. Het Thorbeckeplein is heringericht en heeft nu veel meer verblijfskwaliteit. Het Stadshart Lage Zijde heeft een Alphense maat en schaal gekregen, onder leiding van coördinerend architect Jos van Eldonk.
Ontwikkelaar VORM heeft onder meer door een goede samenwerking met de plaatselijke woningcorporatie Woonforte een gevarieerd woonprogramma weten te realiseren, uiteenlopend van sociale huurwoningen tot en met duurdere koopwoningen. Veel aandacht is besteed aan de co-creatie met woonconsumenten en aan een flexibel gebruik van de plinten; deze zijn zo vormgegeven dat er op termijn ook andere functies in kunnen worden ondergebracht.
De negatieve ontwikkeling in dit deel van Alphen aan den Rijn is met deze aanpak succesvol omgebogen. Het gebied Lage Zijde heeft haar eigen positie in de binnenstad van Alphen aan den Rijn weten te heroveren en daarmee is sprake van een veel betere balans. Hier het wonen en verblijven, elders het winkelen. Het gedurfde besluit om midden in de crisistijd het programma radicaal om te gooien heeft uitstekend uitgewerkt.”

In 2017 werd het project ZuiderDUIN in Almere winnaar van de  NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling, waarvoor Groosman het ontwerp verzorgde.

Feestelijke oplevering van het Mariskwartier in Vlaardingen.


23 mei 2019

In het project is veel aandacht voor de historie van de plek, groen en het tegengaan van wateroverlast door o.a. het realiseren van het eerste blauwe dak van Vlaardingen. Daarnaast zijn er nog meer oplossingen genomen in het toekomst- en klimaatbestendig maken van de stad.

Het thema water komt op meerdere plekken terug in het plan. Zo is de gevel van het oude badhuis dat hier vroeger stond behouden en vormt de entree naar het voorhof van de entree van de woontoren. Er zullen badkuipen met beplanting geplaatst worden in het groene hof en de entree. Verder is de woontoren vernoemd naar Arij Pleijsier, een Vlaardingse kunstschilder van strand, schepen en zeegezichten. Tijdens de opening werd de sleutel overhandigd aan een bewoner met de naam Pleijsier, 8 generaties na de kunstenaar.