nieuws

nieuwsbrievenverder

made to meet ontwerptalent


23 oktober 2018

Vorige week hebben onze collega’s Ella en Maarten een bliksemstage gegeven aan 6 leerlingen uit groep 7 van basisschool De Groene Palm. Een kennismakingsproject vanuit Jinc georganiseerd. De opdracht was het ontwerpen van een mini-hotel op het Schouwburgplein voor de ‘bazen’ van Groosman, zodat ze na een lange dag hard werken vlakbij kunnen uitrusten voor de volgende dag. Aan het einde van de intensieve ochtend werden de resultaten aan 2 echte bazen gepresenteerd. Ze waren erg onder de indruk van deze 6 ontwerptalenten!

made to meet winnaar 100 dagen challenge provincie Utrecht


19 oktober 2018

Team FNV heeft de 100 dagen challenge van de provincie Utrecht gewonnen! In totaal gingen 9 woningbouwprojecten de challenge aan om hun project in 100 dagen te brengen naar een concreet woningbouwplan met zicht op realisatie.

Gisteren presenteerden wij in 100 seconden het resultaat aan een publiek van gemeenten, beleggers, corporaties en ontwikkelaars. Een vakjury verkoos het plan om 265 woningen (met name sociale huur) te realiseren op de locatie van het voormalige FNV kantoor in Woerden tot winnaar. In samenwerking met GroenWest, BAM, A3 Architecten en Karres + Brands hebben we in 100 dagen een positief bestuurlijk besluit van de Gemeente Woerden met een haalbaar plan en daarmee concreet zicht op de realisatie van het project bereikt. Gedeelde winnaar is het project Overvecht, door het publiek verkozen.

made to meet materieeldienst van circulair materiaal


11 oktober 2018

VORM heeft een duurzame materieeldienst! Het pand aan de Ketelweg te Papendrecht is verduurzaamd tot klimaatneutrale werkomgeving en aangepast aan de wensen van haar medewerkers. Het bestaande kantoor van de materieeldienst is gesloopt tot de begane grondvloer waarop het nieuwe circulaire kantoor is gesitueerd. De huidige loods is voorzien van een nieuwe gevelbekleding en door Van Waning Bouw uitgebreid met een werkplaats en telstraat voor bouwplaatsmaterialen. De bestaande metselwerkgevels aan de werfzijde zijn antraciet gekeimd. Tussen het bestaande en het nieuwe deel bevindt zich een overdekte doorgang voor vrachtverkeer. De werfzijde heeft nu ook 2 monsterwanden voor het tentoonstellen en beproeven van experimentele bouwmaterialen. De nieuwe materieeldienst is bekleed met demontabele stalen puntprofielen en heeft een unieke entreegevel.

Groen en duurzaam
De entreegevel is voorzien van een circulair Modulo Green groengevel systeem, waarin een met hout omkaderd raam de kantoorfunctie zichtbaar maakt. De groene gevel wordt gekarakteriseerd door een speelse inplanting van ronde gevelopeningen. Diverse duurzaamheidsmaatregelen zijn in de materieeldienst toegepast, waaronder LED-verlichting, bewegingsmelders, een luchtwarmtepomp en WTW-unit. De gasgestookte heaters zijn vervangen door elektrische heaters. De PV panelen op het dak wekken voldoende energie op om de materieeldienst tot een energieneutraal en nu gasloos gebouw te maken. Sterker nog, deze mooie zomer heeft de meter alleen maar teruggedraaid.

Nieuw kantoor
Het nieuwe kantoor is uitgevoerd in een flexibele houtconstructie, opgebouwd uit houten kolommen, massief houten CLT wanden en gelamineerde liggers met Lignatur vloer- en dakelementen. Een duurzaam en ecologisch constructiesysteem van hernieuwbaar bouwmateriaal. De houtconstructie is in het zicht gelaten en is daarmee in belangrijke mate bepalend voor de ruimtelijke expressie van het interieur. Perforaties in de houten plafonds zorgen voor een goede akoestiek zonder toegevoegde afwerkingen. De zwarte elektra buizen creëren een uniek, grafisch lijnenspel op wanden en plafonds.

Van afval tot interieur
Het interieur is gematerialiseerd met circulaire producten. De schoonloopmat van Econyl vezel is een 100% gerecycled garen, gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De duurzame vloerafwerking van marmoleum is voor 100% gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen en de tapijttegels zijn gemaakt van afgedankte visnetten. Doordat deze netten opgekocht worden hebben de vissers een extra inkomstenbron en wordt het koraal beter beschermd.
De vergadertafelbladen zijn vervaardigd uit de houten traptreden uit het gesloopte kantoor. De stoelen zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. En in de krukken van Design X Ambacht zijn lokale producten toegepast. De krukken zijn ontwikkeld met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Tweede en derde leven
De bestaande materiaaldienst is bewust niet gesloopt, maar zo veel mogelijk behouden. De nieuwe schil creëert een tweede leven en de registratie van het bestaande en nieuwe deel in Madaster schept voorwaarden voor een derde leven in de toekomst.

made to meet pop-up bibliotheek


11 september 2018

De bibliotheek van Papendrecht gaat verhuizen en zit tijdelijk op een nieuwe locatie: Den Briel aan de Veerweg. De pop-up bibliotheek zal hier zo’n twee jaar gevestigd zijn. Een tussenstap op weg naar de definitieve nieuwe plek in de Kennismarkt.

De bibliotheek is tegenwoordig veel meer dan een locatie om boeken te lenen. Daar is bij de inrichting van het interieur volop rekening mee gehouden. Dankzij het open karakter fungeert de pop-up bibliotheek als de huiskamer van Papendrecht. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, bijpraten, workshops volgen of met een kop koffie de krant lezen. De tijdelijkheid van de locatie is goed terug te zien in het interieur. Veel meubelen zijn meegenomen uit de vorige locatie en zullen ook weer meegaan naar de uiteindelijke nieuwe plek. Een aantal boekenkasten is op maat gemaakt evenals de elementen die plek bieden aan een concentratieruimte, zitjes en reproruimte. Door creatieve oplossingen is met een minimaal budget een sfeervolle inrichting gerealiseerd met een fris, licht en laagdrempelige uitstraling.

­­­Chantal Cunnen, manager bibliotheken, geeft aan dat de pop-up bibliotheek een open en lichte ruimte is waar de doelgroepen elkaar kunnen zien en ontmoeten. Het is een ruimte die voldoet aan de ambitie om meer een plek te zijn voor de samenleving; een plek met flexibiliteit en functionaliteit. Chantal ziet de pop-up bibliotheek dan ook als een goede stap richting een nieuwe visie voor het gebruik van de bibliotheek. Een visie waarin de bibliotheek niet meer wordt gezien als een alles wetend instituut, maar waar er ruimte is voor inbreng van de gebruiker.

made to meet Driegatenbrug


22 mei 2018

Op een mooie Pinksterdag… bracht Mark Siebers een bezoek aan ‘zijn’ Driegatenbrug in Leiderdorp. Zo’n tien jaar geleden tekende Groosman voor de architectuur in dit oer-Hollandse landschap: poldervilla’s, eengezinswoningen en appartementen met uitzicht op weilanden, sloten en knotwilgen. Geïnspireerd door de unieke ligging van de wijk, kreeg het ontwerp als belangrijkste uitgangspunt dat de woningen en infrastructuur te gast zijn in het landschap. Het moest een plek worden waar de bewoners zich omringd voelen door het polderlandschap dat zo min mogelijk zou worden aangetast.

Driegatenbrug revisisted

Mark Siebers: “Ik had geen mooiere dag kunnen treffen! De clematis montana staat nu volop in bloei in diverse tuinen, irissen en dotterbloemen wuiven in de groene randen langs de sloten en de paden nodigen uit om tot ver in de polder te wandelen. Dicht bij de stad, maar toch zo middenin de natuur. Ik ben de afgelopen jaren wel vaker hier geweest; af en toe spreek ik af met opdrachtgevers in het restaurant hier in de wijk. Kan ik meteen mijn trots delen over dit project! Ook de bewoners zijn enthousiast over deze plek. Dit weekend sprak ik iemand die me vertelde dat de afgelopen tien jaar slechts één echtpaar uit hun straat is verhuisd. Het is een fijne plek. Men voelt zich hier echt thuis. Dat is voor mij als architect mooi om te horen.”

made to meet Spaarnelicht


12 april 2018

De torens van Spaarnelicht

Groosman heeft 62 luxe appartementen in twee ranke woontoren aan de oever van het Spaarne in Heemstede ontworpen. Op vrijdag 20 april 2018 start de verkoop van het luxe nieuwbouwproject Spaarnelicht, een ontwikkeling van Slokker Vastgoed en Synchroon.

De unieke beleving van dit woonplan begint bij het fraaie landschap, waar je doorheen geleid wordt op weg naar het entreedek. Vanaf dit dek kijk je prachtig uit over het Spaarne en betreed je de dubbelhoge entrees die toegang bieden tot de luxe appartementen. De grandeur van het thuiskomen, in een natuurlijke setting. Dat maakt de ranke woontorens in Spaarnelicht zo bijzonder.

Gouden greep

De uitdaging lag in het realiseren van de nodige appartementen met zo min mogelijk impact op de openbare ruimte. Met dat in gedachten ontwierp Groosman twee compacte volumes, met veel lucht en zicht tussen de gebouwen zodat de zichtlijnen naar het Spaarne intact blijven. Een ensemble van appartementen en penthouses met een chique uitstraling. Het gevelbeeld kenmerkt zich door een stoere, bakstenen gevel met een sterke penantenstructuur; de kozijnen zijn voorzien van een goudachtige coating. De grote balkons zijn voorzien van (strip)stalen hekwerken. De toegepaste materialen zijn uitgevoerd in dezelfde goudgele kleurnuance en vormen zo een mooi geheel.

Royale binnen- en buitenruimtes

Het plan is opgebouwd uit een halfverdiepte parkeerkelder met daarboven twee gebouwen met elk tien woonlagen. Elke woonlaag bestaat uit drie of vier appartementen, met verschillende gebruiksoppervlakten en op de bovenste verdieping bevinden zich een aantal riante penthouses. Verder heeft Groosman veel aandacht besteed aan de buitenruimtes. De appartementen op de begane grond hebben grote privé-terrassen, de rest is voorzien van een fors balkon. De balkons steken iets naar buiten, zodat je naar alle kanten kunt wegkijken. Het overgrote deel van de balkons is georiënteerd op het Spaarne. Daarmee ben je in dit woonplan verzekerd van de meest fascinerende vergezichten.

made to meet start bouw De Frederik


16 maart 2018

Groosman, Waaijer Projectrealisatie en BAM Wonen vieren de start van de bouw van De Frederik 

Het startsein voor de bouw van de door Groosman ontworpen appartementen op de voormalige locatie van het Sterrenbad in Wassenaar is gegeven in het bijzijn van wethouder Maat, toekomstige bewoners en het gehele projectteam. Wethouder Maat benadrukte in zijn toespraak dat De Frederik het eerste energieneutrale gebouw in Wassenaar wordt, “Een stap op weg naar een klimaatvriendelijke toekomst”.  Na het boren van de laatste funderingspaal is onder een regen van confetti de champagne geheven op een voorspoedige bouw.

De Frederik is een zeer hoogwaardig appartementengebouw met een EPC van 0, architectuur die zich kenmerkt  door lichte kleuren, grote glasvlakken, metselwerk en architectonisch beton. De 41 appartementen zijn voorzien van een royaal terras, een ruime en lichte woonkamer, ten minste 2 slaapkamers en de meeste appartementen zijn voorzien van 2 badkamers. In de gevel is structurele beplanting opgenomen die tevens een afscheiding vormt tussen de terrassen. De afwerking van de appartementen is grotendeels door de kopers zelf bepaald.

Het appartementencomplex bevindt zich op een prachtige en uitstekend bereikbare locatie nabij groen, strand, zee en het dorpscentrum met alle voorzieningen. Het gebouw is vernoemd naar Prins Frederik der Nederlanden, broer van Willem II, de voormalig bewoner van landgoed de Paauw en de omliggende gronden waarop het project wordt gerealiseerd.

Reeds 85% van de appartementen is verkocht, er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. De oplevering van De Frederik is gepland medio 2019. Meer informatie over het project is te vinden op www.defrederik.nl.

made to meet wonen op hoog niveau


31 januari 2018

Onze inzending voor het slotakkoord op de Müllerpier te Rotterdam presenteert een ambitieuze visie, aansluitend op de beoogde doelgroep en de hoge ambities van de gemeente Rotterdam. Exclusief wonen, co-creatie, healthy urban living en circulariteit staan hierin centraal.

De Müllerpier verdient met zijn bijzondere locatie een iconische beëindiging. Door het programma ruim te interpreteren zijn we gekomen op een gebouwvorm die voorziet in twee slanke torens met een oppervlakte van 300m2, waardoor we alzijdigheid en een panoramisch uitzicht over Rotterdam voor elke woning bereiken. Deze exclusiviteit resulteert in een woonomgeving met unieke kwaliteiten. In co-creatie met de toekomstige bewoners wordt de woning samengesteld. Een flexibel en modulair constructieprincipe biedt de mogelijkheid om elke woning aan te passen aan de persoonlijke wensen van de bewoner. In dit nieuwe woonconcept aan het water staat het thema Healthy Urban Living centraal. Uit de co-creatiesessies volgt welke voorzieningen nog meer bijdragen aan gezond en duurzaam wonen op niveau. Aansluitend hierop is het de ambitie dat het gebouw op ieder moment kan worden aangepast aan de stand van de techniek en aan (nieuwe) doelstellingen op het gebied van klimaat en ecologie. Bovendien kan het gebouw al vanaf de start maximaal zelfvoorzienend zijn, met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materialen. Het resultaat? Een toekomstgericht, circulair woongebouw met een unieke woonkwaliteit en een sterke eigen identiteit.

made to meet onze nieuwe baas


25 januari 2018

Vandaag hebben wij een nieuwe baas! Fadoua Tahroucht, leerlinge van het Melanchton in Kralingen, neemt de werkzaamheden van Pieter over.  Omdat wij vinden dat ieder kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt, doen wij mee aan JINC Baas van Morgen.

JINC gelooft dat ieder kind talent heeft. Ook de meer dan 600.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Daarom strijden we voor een maatschappij waarin je achtergrond niet allesbepalend is voor je toekomst. Een Nederland waarin ieder kind evenveel kansen krijgt.

Met het bedrijfsleven en onderwijs geeft JINC deze kinderen kans om te groeien en daarmee kans op een betere toekomst. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren 200 kinderen hoe het is om de baas te zijn. Zij doen een waardevol contact op voor het leven en zien van binnenuit hoe een bedrijf werkt. Een ‘super bliksemstage’ waarmee de bazen van Nederland laten zien hoe belangrijk het is om te investeren in ál het talent van morgen.

groosman_parkeergarage Driebergen-Zeist_12

made to meet Building of the Year Award


25 januari 2018

P+R Driebergen-Zeist is genomineerd in de categorie Public Architecture voor de ArchDaily Building of the Year Award 2018! Tot 31 januari kun je per categorie een gebouw nomineren voor de shortlist. Breng je stem uit. Stem op P+R Driebergen-Zeist