nieuws

nieuwsbrievenverder

Gefeliciteerd Strijp-S in Eindhoven met het winnen van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2019


24 mei 2019

Vorige week werd de NEPROM-prijs voor de achtste keer uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. In totaal waren er 24 projecten ingediend. Groosman maakte het ontwerp voor het genomineerde project Stadshart Lage Zijde in Alphen aan den Rijn. Met het Thorbeckegebouw, het Rijnkadegebouw en de Triangel hebben wij een compact stukje stad gemaakt. Een bruisende plek met horeca en aansluitingen op het water.

De jury benadrukt dat ook de andere genomineerde projecten: Stadshart Lage Zijde (Alphen aan den Rijn met VORM Ontwikkeling), Gasthuyspoort (Breda met Maas-Jacobs Vastgoed), Nieuw Crooswijk (Rotterdam met Woonstad Rotterdam, Heijmans Vastgoed en ERA Contour) en Leidsche Rijn Centrum (Utrecht met Vesteda Project Development en a.s.r. Vastgoed Projecten) goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkeling die aansluiten bij de opgaven van deze tijd.

De jury schreef over Stadshart Lage Zijde in Alphen aan den Rijn:
“Het winkelgebied Lage Zijde in Alphen aan den Rijn lag er enkele jaren niet florissant bij. Een stuk verderop in de Alphense binnenstad was een nieuw winkelgebied ontwikkeld, met daarbij ook het nieuwe theater. Doordat de bezoekersstromen zich naar deze nieuwbouw verplaatsten, kwam het gebied aan de Lage Zijde onder druk te staan. Bezoekersaantallen namen af, de leegstand nam toe en de algehele uitstraling werd snel minder. In eerste instantie reageerde de gemeente Alphen aan den Rijn met een grootschalig vernieuwingsplan waarin de bouw van nieuwe winkelruimte een belangrijk aandeel zou moeten krijgen. Mede door de ingevallen crisis en het afhaken van marktpartijen werd duidelijk: dit is niet de weg voorwaarts. Het programma werd omgebouwd en kreeg een veel groter accent op betaalbaar wonen. Ook investeringen in de openbare ruimte, in aansluiting op de waterbeleving van de rivier, kregen hierin een plek. Ontwikkelaar VORM werd geselecteerd om de nieuw geformuleerde opgave samen met de gemeente invulling te geven. Daarbij werd ook de bevolking van Alphen aan den Rijn intensief betrokken; via Stadsgesprekken kwam de identiteit ter sprake die deze plek in de Alphense binnenstad zou moeten krijgen. Zodat inwoners hier weer trots op konden zijn en ondernemers weer durfden te investeren.
Met een ingrijpende transformatie is dat gelukt. Het College van BenW en de ontwikkelaar slaagden erin om de gemeenteraad te overtuigen van de nieuwe koers. De gemeente heeft forse voorinvesteringen gepleegd door onder meer ruim 200 panden in het gebied aan te kopen. Een kleine 13.000 m 2 commercieel vastgoed is uit de markt genomen en ook zijn 150 woningen gesloopt. In de plaats daarvan kwamen 210 nieuwe woningen en ruim 2.000 m 2 aan horeca. Ook de openbare ruimte is stevig aangepakt, met onder meer de aanleg van een openbare kade langs de Oude Rijn. Terrassen en aanlegplaatsen voor sloepen zorgen voor levendigheid. Het Thorbeckeplein is heringericht en heeft nu veel meer verblijfskwaliteit. Het Stadshart Lage Zijde heeft een Alphense maat en schaal gekregen, onder leiding van coördinerend architect Jos van Eldonk.
Ontwikkelaar VORM heeft onder meer door een goede samenwerking met de plaatselijke woningcorporatie Woonforte een gevarieerd woonprogramma weten te realiseren, uiteenlopend van sociale huurwoningen tot en met duurdere koopwoningen. Veel aandacht is besteed aan de co-creatie met woonconsumenten en aan een flexibel gebruik van de plinten; deze zijn zo vormgegeven dat er op termijn ook andere functies in kunnen worden ondergebracht.
De negatieve ontwikkeling in dit deel van Alphen aan den Rijn is met deze aanpak succesvol omgebogen. Het gebied Lage Zijde heeft haar eigen positie in de binnenstad van Alphen aan den Rijn weten te heroveren en daarmee is sprake van een veel betere balans. Hier het wonen en verblijven, elders het winkelen. Het gedurfde besluit om midden in de crisistijd het programma radicaal om te gooien heeft uitstekend uitgewerkt.”

In 2017 werd het project ZuiderDUIN in Almere winnaar van de  NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling, waarvoor Groosman het ontwerp verzorgde.

Feestelijke oplevering van het Mariskwartier in Vlaardingen.


23 mei 2019

In het project is veel aandacht voor de historie van de plek, groen en het tegengaan van wateroverlast door o.a. het realiseren van het eerste blauwe dak van Vlaardingen. Daarnaast zijn er nog meer oplossingen genomen in het toekomst- en klimaatbestendig maken van de stad.

Het thema water komt op meerdere plekken terug in het plan. Zo is de gevel van het oude badhuis dat hier vroeger stond behouden en vormt de entree naar het voorhof van de entree van de woontoren. Er zullen badkuipen met beplanting geplaatst worden in het groene hof en de entree. Verder is de woontoren vernoemd naar Arij Pleijsier, een Vlaardingse kunstschilder van strand, schepen en zeegezichten. Tijdens de opening werd de sleutel overhandigd aan een bewoner met de naam Pleijsier, 8 generaties na de kunstenaar.

Groosman en VORM winnen met circulair en klimaatadaptief BinckPARK tender Trekvlietzone kavel 1B


14 mei 2019

Bij de Fokker Haven in de Binckhorst van Den Haag komt een nieuwe trots: BinckPARK. BinckPARK is een stoere en industriële parkeergarage die recht doet aan het rauwe karakter van de wijk en die met een collectieve daktuin voor de bewoners een oase van rust is in de bruisende Binckhorst. De centrale, openbare parkeergarage is een bijzondere eyecatcher en biedt ruimte aan ca. 600 parkeerplaatsen. In de plint komt een gevarieerd programma met city lofts en een mobility hub. En op het dak verrijst een circulair en klimaatadaptief dakpark. Het plan is door de Gemeente Den Haag uitgeroepen als winnaar van de aanbesteding Trekvlietzone kavel 1B. Met BinckPARK wordt een volgende stap gezet in de transformatie van de Binckhorst tot een stoer en industrieel woon-werkmilieu.

Centrale parkeervoorziening
De parkeergarage BinckPARK heeft gebruiksvriendelijkheid, comfort en overzichtelijkheid als kernwaarden. Met het slimme en efficiënte gelijkvloerse ontwerp i.s.w.m. Continental Car Parks passen er ca. 150 extra parkeerplaatsen bovenop de 450 parkeerplaatsen in de uitvraag. Door de combinatie van schuin parkeren, linksomdraaiend éénrichtingsverkeer is BinckPARK een comfortabele en prettige parkeergarage met een hoge parkeercapaciteit en een vlotte en veilige verkeersafhandeling. BinckPARK is de centrale, openbare parkeergarage van de Trekvlietzone. Bewoners en gebruikers kunnen een abonnement afsluiten. Dit stimuleert efficiënt dubbelgebruik en vergroot de ruimte voor bezoekers.

Gelaagde opbouw
Het gebouw sluit naadloos aan bij zijn omgeving en de naastliggende woontorens op kavel 1A en 1C door een doorlopende 9 meter hoge plint. De plint is op een zeer gevarieerde manier ingevuld met de voetgangersentree en auto-inrit van de parkeergarage, 10 city lofts en een mobility hub. De woningbouw in de plint zorgt voor interactie op maaiveld en een aantrekkelijke routing naar de Fokkerhaven. In de city lofts zijn verschillende indelingsvarianten mogelijk en de bewoners kunnen de begane grond als hun eigen woon-/werkruimte gebruiken. De mobility hub ontstaat door de parkeerfunctie van de parkeergarage uit te breiden met deelauto’s, deelfietsen en andere (deel)mobiliteitsconcepten.
Boven de afwisselende, levendige plint is het gebouw in de bovenste lagen geheel geprogrammeerd als parkeergarage. De hoogte van de stedelijke laag sluit aan bij kavel 1A en 1C en geeft een herkenbare en uniforme uitstraling van kavel 1.
Het dak is ingevuld met een hoogwaardige daktuin die door de bewoners van de woontorens gebruikt kan worden. Hierop komt een pergola constructie die fungeert als energiedak en in samenspraak met de bewoners ingevuld kan worden met speeltoestellen, zitelementen, hangmatten en groengeleiders.

Stoer en duurzaam
BinckPARK is een industrieel en gelaagd gebouw. Door de horizontale opdeling in verschillende gevelprincipes ontstaat er een rijk en gevarieerd beeld aan de Verlengde Zonweg. Doordat we de plint een overwegend glazen invulling met aluminium kozijnen hebben gegeven, zijn alle publiekstoegankelijke functies duidelijk waarneembaar.
Boven de glazen plint, die aansluit op de schaal van de straat, bevat BinckPARK over vijf lagen een in het oog springende elementengevel die, vanwege zijn interactie met de wijk als één gebaar ontworpen is. De elementengevel bestaat uit een repeterend patroon van B’s en P’s, de eerste letters van BinckPARK. Deze letters, ontworpen i.s.w.m. Monice Janson, zijn overhoeks heel duidelijk te lezen, terwijl als je er loodrecht op staat, de kijker veel transparantie ervaart. Dit ruimtelijke spel, waarin ritme, afwisseling en detaillering heel erg belangrijk zijn, geeft het gebouw zijn stoere en herkenbare uiterlijk. De open structuur van de karakteristieke elementengevel zorgt ervoor dat er altijd voldoende daglicht in het gebouw aanwezig is en dat de natuurlijke ventilatie in het gebouw gewaarborgd blijft. Kenmerken van deze gevel zijn ook terug te vinden in de plint.
Bovenop deze elementengevel staat een rauwe industriële optopping. De collectieve daktuin, heeft een PV-constructie die zorgt voor duurzame energie, het voorkomen van windhinder en de nodige beschutting. De stalen constructie is voorzien met eenzelfde gevel, voorzien van een markante belettering, maar ook een plek voor natuurinclusieve maatregelen zoals vogelhuisjes en nestkastjes.

Natuurinclusief en klimaatadaptief dakpark
BinckPARK biedt onderdak aan een grote verscheidenheid aan flora en fauna. We zetten ecologische principes in om de biodiversiteit van de stad te versterken, voor verbetering van het stadsklimaat (lucht, water en warmte) en voor het verrijken van collectieve plekken. In het park, ontworpen door FLUX,  worden verschillende verblijfsmogelijkheden gecreëerd voor het stimuleren van ontmoeting. Verschillende collectieve plekken richten we in samen met toekomstige bewoners. De buitenruimte wordt volledig ingericht met duurzame en circulaire materialen van bio-composiet en gerecycled beton. Op het BinckPARK trekken we de natuur de stad in, dicht naast de stadsbewoners.

BickPARK wordt gebouwd door Continental Car Parks en Binder Groenprojecten. Groosman en VORM werken samen met FLUX landschapsarchitecten, Buro Bouwfysica, W/E Adviseurs, Pieters Bouwtechniek, Klimaatgarant, Vaecon en Monice Janson. De oplevering staat gepland in juni 2022.

Een stukje drecht in Dordrecht


2 mei 2019

Op de (voormalige) Leenbakker locatie aan de Burgemeester De Raadtsingel in Dordrecht hebben wij een inclusief en klimaatadaptieve leefomgeving ontworpen. De ambitie van de gemeente om een doorwaadbaar netwerk van tuinen en hoven te maken, vormde voor ons uitgangspunt voor het ontwerp van dit binnenstedelijk gebied. Ons plan is opgebouwd uit verschillende binnengebieden die met elkaar zijn verbonden en aansluiten op de context. Hierdoor wordt aangehecht aan de structuur van de stad en ontstaan interessante ontdekkingen en intieme plekken. De diverse gebieden vormen plekken voor ontmoeting, met ieder een eigen leefkwaliteit.

De gebouwmassa’s zijn ingepast in de context met een grote korrel aan de Burgemeester De Raadtsingel. Het deels omsloten appartementenblok kenmerkt zich door een galerijgevel aan het collectief groene hof, waar de buitenruimtes op aansluiten. Dit stimuleert ontmoetingen en bevordert de saamhorigheid. Centraal in het plan ligt het verharde plein. Een plek waar bewoners samenkomen, waar kinderen een balletje kunnen trappen of buurtactiviteiten georganiseerd kunnen worden. Het plan opent zich naar het naastgelegen groen die zich als park in het leefgebied voegt. Het park biedt een plek voor ontspanning en sluit aan op de tuinen van de grondgebonden woningen. Tussen twee rijwoningen ligt de steeg, waar kinderen kunnen spelen en buren samenkomen. Een engelse walled garden vormt het overgangsgebied. De verschillende binnengebieden bevorderen niet alleen de sociale cohesie maar dragen ook bij aan de biodiversiteit.

Het plan kenmerkt zich door de eenvoudige basis met plaatselijk bijzondere architectonische elementen die de route door het gebied begeleiden. De basis architectuur is ingetogen met een heldere structuur opgebouwd uit metselwerk met bijzondere verbanden. De laagbouw sluit aan op de openbare ruimte en opent zich naar de binnengebieden. De specials bestaan uit grotere woningen met een bijzondere typologie, herkenbaar door hun eigen architectuur met andere materialisatie en zijn een circulaire toevoeging aan het plan. De verbijzonderingen zouden plaatselijk buiten het plangebied kunnen worden doorgetrokken voor een nog sterkere verbinding met de context, de doorwaadbaarheid van het gebied vergroten en eigenheid geven aan dit stukje stad.

Ingetogen en kleurrijk kantoor


30 april 2019

Als partner van JINC, een non-profit organisatie die jongeren met een sociaaleconomische achterstand op weg helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt o.a. actief in de stad Rotterdam, werden wij benaderd om het interieur te ontwerpen van hun nieuwe kantoor. Vanwege de groei van de organisatie was JINC Rotterdam op zoek naar een nieuwe locatie, die zij vonden in de karakteristieke Rotterdamse Maassilo. Voor hun nieuwe kantoor wensten zij een “echt kantoor” met verschillende plekken voor overleg, lunch, concentratie, bellen en ontspanning in een open geheel.

In het ontwerp hebben wij de kwaliteiten van het industriële en open karakter van de ruimte behouden en benadrukt. De scheidingswand deelt het kantoor op in een ruimte voor samenkomst en ontspanning en een ruimte voor vergaderen en werken. In de wand van playwood en glas is tevens de garderobe en plantenwand geïntegreerd. Om de kosten laag te houden is gebruik gemaakt van circulaire materialen en hergebruikt meubilair. Het ingetogen maar kleurrijke interieur typeert de organisatie.

“Het is een heel prettig en open kantoor. De transparante scheidingswanden maken de ruimte open en groot, terwijl ze tegelijkertijd dienen als mooie afscheiding tussen werk en wat meer informele ruimte. De indeling van verschillende ruimtes past goed bij onze organisatie. Het is een nieuw fris kantoor geworden en tegelijkertijd heeft het zijn karakteristieke trekken van de graansilo behouden. We zitten hier met veel plezier en genieten volop van dit prachtige kantoor!” – JINC (Jesse van der Wal)

made to meet Kreekbos Zuid in Almere Duin


7 februari 2019

Almere DUIN is een gebiedsontwikkeling van Amvest waarin een nieuw landschap van strand, duinen, water en bossen de identiteit in belangrijke mate bepaalt. Voor het deelgebied Kreekbos Zuid Dijkdeel schreef Amvest een architectenselectie uit. Groosman is de winnaar geworden van de selectie. In dit bijzondere woongebied hebben wij een visie gemaakt voor 50 woningen met ieder een bijzonder uitzicht en een unieke waterbeleving.

Beleving van het landschap
Kreekbos Zuid is een gebied binnen DUIN met bos en water als landschap. De rol van het landschap is een belangrijke drager van DUIN en vraagt om een grote mate van zorgvuldigheid bij de inpassing van het woonprogramma.
In het gebied Kreekbos Zuid worden drie leefklimaten gerealiseerd; wonen aan de duindijk, wonen aan de beek en wonen rondom de kreek. Ieder gebied heeft zijn eigen kenmerken en daarbij horende kwaliteiten. In onze visie staat een bijzonder uitzicht en een unieke beleving van het landschap voor de bewoners centraal.
Het is optimaal genieten op het terras van de duindijkwoningen met waanzinnig uitzicht over het Almeerstrand en het IJmeer. De woningen rondom de kreek staan in een bosrijke omgeving. Hier kom je tot rust in de zitkuil met zicht op de natuur. In de beekwoningen is het intiem en ongedwongen wonen met een terras aan de Wim Eversbeek.

Inbedding in het landschap
Het kleurenpallet van de materialisatie van de woningen sluit aan bij het omliggende landschap van de drie leefklimaten. Hout dient bij iedere woning als accent voor de buitenruimtes.
De woningen in de zanderige Duindijk worden gekenmerkt door hun zachte tinten en houten veranda in de duinen. Het kleurenpallet van de kreekwoningen in het bos zijn voornamelijk donkere, aarde tinten. De woningen kenmerken zich door de met hout omkaderde transparante achtergevel die zich opent naar het landschap. De woningen aan de beek bestaan uit natuurlijke grijstinten en hebben een deels omsloten terras direct aan het water. De architectuur van de woningen voegt zich zorgvuldig naar het landschap, waardoor deze opgaan in hun omgeving.

Tevens verzorgde Groosman het ontwerp voor het omliggende deelplan ZuiderDUIN in Almere. De gemeente Almere en gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest ontvingen in 2017 de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling voor het project ZuiderDUIN.

made to meet onze nieuwe bazen


25 januari 2019

Gisteren hadden wij twee nieuwe bazen! Tijdens JINC Baas van Morgen namen Ömer en Jeremy de werkzaamheden van Eric over. De nieuwe bazen werkten hard aan woningplattegronden, die later op de dag aan collega’s werden gepresenteerd. Ze hielden een reviewgesprek met een collega en woonden een werk- en projectoverleg bij. Een ontzettend leuke, leerzame ervaring, zowel voor onze nieuwe bazen als voor Eric. Bedankt JINC voor dit mooie initiatief!

Het doel van Baas van Morgen is dat de leerlingen zullen ervaren hoe het is om een bedrijf te leiden door een dag het werk over te nemen van de baas. De jongeren leggen waardevolle contacten in het bedrijfsleven, ervaren van dichtbij hoe een bedrijf werkt en laten de wereld zien hoe belangrijk het is om te investeren in al het talent van de toekomst. Jinc gelooft dat elk kind gelijke kansen verdient en dit is een van de projecten waarmee zij dat willen bewerkstelligen.

made to meet Langeweg


17 januari 2019

Van Omme & De Groot, LAP Landscape & Urban Design en Groosman winnen tender Langeweg Hoek van Holland met symbiose van landschap en architectuur.

Door de gemeente Rotterdam was een open prijsvraag uitgeschreven voor 150 woningen aan de Langeweg in Hoek van Holland. Door middel van een voorselectie en selectiefase van vier teams is ontwerpteam Bos & Duin uitgekozen tot winnaar. Het project staat voor inclusief wonen, één met de natuur en met respect voor de natuur. Het plan gelegen aan de Langeweg vormt de verbinding met haar omgeving. De huidige sferen van de omliggende natuur zijn behouden en benadrukt, waarbij de overgang van Bos naar Duin zowel in het landschap als in de architectuur van het plan zichtbaar zijn gemaakt.

Van dorp naar strand
Het plan bestaat uit zes losse appartementengebouwen in het groen. Deze zijn verdeeld in drie clusters die op een onregelmatige afstand van elkaar zijn gepositioneerd, met een extra grote ruimte tussen cluster 2 en 3. Deze ruimte, de ecologische zone, vormt zowel visueel als fysiek de verbinding tussen het Natura-2000 park Roomse Duin en de Langeweg. De eerste twee clusters richten zich meer op het dorp, met haar voorzieningen en het derde cluster richt zich naar het strand en de duinen. Het plan vormt een mooie overgang en begeleiding van dorp naar strand, zowel in landschap als in architectuur.

Landschap Bos & Duin
Het landschapsontwerp vormt de verbinding tussen bos en duin. Om het landschap een juiste overgang te geven wordt de Bos-Mantel-Zoom opgerekt. De inrichting tussen de woongebouwen en op de dektuinen sluit aan op het omliggende landschap met bos en duin sferen.

Samenhang en verscheidenheid in architectuur
Het plan is ontworpen met dezelfde ontwerpuitgangspunten. Door variaties in hoekverspringingen, gebouwhoogtes, setbacks, horizontale banden, kleurstelling en materialisatie, heeft elk cluster een eigen identiteit gekregen. De samenhang is terug te vinden in de basisvorm van alle gebouwen. Door afschuining van de volumes worden doorzichten en connecties gecreëerd voor een visuele verbinding tussen de Langeweg en de Roomse Duin. Setbacks dragen bij aan de diversiteit in architectuur, maken verbinding met de omliggende gebouwen aan de dorpskant en bieden extra wooncomfort door de royale dakterrassen met uitzicht op De Nieuwe Waterweg, strand en duin. De grootste verscheidenheid tussen de drie clusters zit in de materialisatie. Er is een verloop van een hardere materialisatie aan de dorpszijde naar een meer landschappelijkere uitstraling bij cluster drie.

Identiteit
Cluster één worden gekenmerkt door de horizontale banden van keramische tegels die zijn voorzien van een golvende profilering. De geëmailleerde afwerking geeft een chique glans en dito uitstraling. In contrast hiermee zijn de betonnen panelen juist mat en grof uitgevoerd. De hoogte van de horizontale banden wordt ter plaatse van de buitenruimtes verlaagd om het uitzicht vanuit de woning op de omgeving te maximaliseren.
De materialisatie van cluster twee zorgt voor een natuurlijk verloop tussen cluster één en drie. De gebouwen zijn opgebouwd uit horizontale banden van betonplaten met daartussen houten lamellen. De combinatie geeft een frisse uitstraling, passend bij de uitstraling van een badplaats.
Cluster drie heeft een elegante en landschappelijke materialisatie van verticale houten lamellen en verticale verdiepingshoge ramen. Dit geeft het cluster een sterk opgaand karakter.

Volle score voor duurzaamheid met circulair bouwen
De gevels worden volledig circulair. Daar waar mogelijk worden de materialen, dan wel grondstoffen uit bestaande gebouwen gehaald. Hiervoor zijn wij een samenwerking aangegaan met New Horizon Urban Mining. Daarnaast heeft het ontwerpteam een hoge duurzaamheidsambitie. Om het integrale duurzaamheidconcept concreet en meetbaar te maken, stellen wij ons tot doel een GPR-score van gemiddeld > 8,5 te behalen.

Team
In het ontwerpteam Bos & Duin maakte LAP Landscape & Urban Design naast het landschappelijke plan, ook het architectuur ontwerp van cluster twee. Groosman heeft het architectonisch ontwerp gemaakt van cluster één en drie. De ontwerpbureaus hebben een samenwerkingsverband met de ontwikkelende partij Van Omme & De Groot. Daarnaast bestaat het ontwerpteam uit: Woonvreugde en Ooms makelaars, Klimaatgarant als duurzaamheidadviseur, New Horizon Urban Mining voor circulair bouwen, M+P ingenieurs geluidsadviseur, PRSC. communicatie

Er zal in 2019 in samenwerking met de gemeente Rotterdam gewerkt worden aan het verweven van het project Bos & Duin met haar omgeving.

made to meet De Slotvrouwe


29 november 2018

Groosman en TBI-onderneming ERA Contour zijn de winnaars van de prijsvraag ‘de herstructurering van de Debora Bakelaan in Heemskerk’, welke ook bekend staat als het project De Slotvrouwe. Voor de prijs die was uitgeschreven door wooncorporatie Woonopmaat, ontwierpen Groosman en ERA Contour drie iconische woontorens in een park. Het ontwerp biedt de bewoners en omwonenden een heerlijke plek om te wonen in een natuurlijke setting met zicht op kasteel Assumburg.

Altijd zicht op het slot
De projectlocatie ligt op een unieke plek: tussen een woonwijk en het prachtige kasteel Assumburg met haar beeldschone tuinen. Om het parkgevoel naar de wijk te halen staan de drie slanke woontorens in een groen landschap. De torens, met ruim 210 appartementen, zijn zo gepositioneerd dat ze in lijn staan met de kopgevels van de omliggende bebouwing. Zo hebben de woningen aan de Debora Bakelaan vrij zicht op het nieuwe park en de kasteeltuinen. Hierdoor worden waardevolle uitzichten gecreëerd en ontstaat een visuele verbinding met het kasteel. De groene openbare ruimte wordt tevens een nieuwe goed toegankelijke plek voor Heemskerk. De woontorens hebben allen een andere oriëntatie ten opzichte van daglicht. Daarnaast heeft elke toren vanaf de entree een zichtlijn naar kasteel Assumburg.

Drie thema’s
De woontorens zijn identiek maar hebben elk hun eigen thema. Deze zijn terug te vinden in het landschap, exterieur en interieur. Het thema ‘zaligheid’ verwijst naar “de acht zaligheden”, de acht huisjes die vroeger naast het kasteel stonden. De toren ‘gerechtigheid’ ligt in lijn met de as naar het kasteel Assumburg en verwijst naar de rechtspraak die vroeger op de binnenplaats van het kasteel werd gesproken. ‘Heerlijkheid’ is gelegen aan het water en het symbool met sierlijke vormen refereert aan de kasteeltuin.

Statisch en iconisch
De torens verwijzen op verschillende manieren naar het kasteel Assumburg. De kunstmatige heuvel (motte) waarin het basement verzonken is, is er één van. Hierin zijn de bergingen opgelost en middels een insnede is de 4,5 meter hoge entree bereikbaar. De gebouwen hebben een duidelijke plint die open is en landt op het maaiveld. De bovenste twee lagen worden in architectuur samengevoegd en vormen de kroon van het gebouw. Iedere toren wordt anders benaderd en is hierdoor uniek.
De rijke gevels van de torens zijn uitgevoerd in baksteen en hebben een grid waarbinnen met gevelopeningen gespeeld is. De smalle en hoge gevelopeningen benadrukken de verticaliteit van de gebouwen. In de plint en de kroon zijn sommige delen uitgevoerd in licht metselwerk, waardoor een differentiatie ontstaat tussen plint, middenrif en kroon.

Ecologie en duurzaamheid
Naast de bewoners van de bestaande flats keren ook de dwergvleermuizen terug in de woontorens. In de torens zijn permanente voorzieningen voor de dwergvleermuis aangebracht. Maar er komen ook ruimtes in de muren voor gierzwaluwen, huismussen, andere vogels, vlinders, bijen en andere insecten.
De woontorens worden aardgasvrij. Er komen individuele bodemsystemen met warmtepompen, die ook kunnen koelen in de zomer. Samen met zonwerend glas wordt voorkomen dat appartementen te warm worden.

Momenteel wordt gewerkt aan het voorlopig ontwerp, waarin wij een intensief traject in gaan met de klankbordgroep, bestaande uit bewoners en omwonenden. De invulling van het landschap zal in samenwerking met Rrog, dat het stedenbouwkundig plan opstelt, worden uitgewerkt.

made to meet ontwerptalent


23 oktober 2018

Vorige week hebben onze collega’s Ella en Maarten een bliksemstage gegeven aan 6 leerlingen uit groep 7 van basisschool De Groene Palm. Een kennismakingsproject vanuit Jinc georganiseerd. De opdracht was het ontwerpen van een mini-hotel op het Schouwburgplein voor de ‘bazen’ van Groosman, zodat ze na een lange dag hard werken vlakbij kunnen uitrusten voor de volgende dag. Aan het einde van de intensieve ochtend werden de resultaten aan 2 echte bazen gepresenteerd. Ze waren erg onder de indruk van deze 6 ontwerptalenten!