nieuwsbrievenverder

Gefeliciteerd Strijp-S in Eindhoven met het winnen van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2019


24 mei 2019

Vorige week werd de NEPROM-prijs voor de achtste keer uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. In totaal waren er 24 projecten ingediend. Groosman maakte het ontwerp voor het genomineerde project Stadshart Lage Zijde in Alphen aan den Rijn. Met het Thorbeckegebouw, het Rijnkadegebouw en de Triangel hebben wij een compact stukje stad gemaakt. Een bruisende plek met horeca en aansluitingen op het water.

De jury benadrukt dat ook de andere genomineerde projecten: Stadshart Lage Zijde (Alphen aan den Rijn met VORM Ontwikkeling), Gasthuyspoort (Breda met Maas-Jacobs Vastgoed), Nieuw Crooswijk (Rotterdam met Woonstad Rotterdam, Heijmans Vastgoed en ERA Contour) en Leidsche Rijn Centrum (Utrecht met Vesteda Project Development en a.s.r. Vastgoed Projecten) goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkeling die aansluiten bij de opgaven van deze tijd.

De jury schreef over Stadshart Lage Zijde in Alphen aan den Rijn:
“Het winkelgebied Lage Zijde in Alphen aan den Rijn lag er enkele jaren niet florissant bij. Een stuk verderop in de Alphense binnenstad was een nieuw winkelgebied ontwikkeld, met daarbij ook het nieuwe theater. Doordat de bezoekersstromen zich naar deze nieuwbouw verplaatsten, kwam het gebied aan de Lage Zijde onder druk te staan. Bezoekersaantallen namen af, de leegstand nam toe en de algehele uitstraling werd snel minder. In eerste instantie reageerde de gemeente Alphen aan den Rijn met een grootschalig vernieuwingsplan waarin de bouw van nieuwe winkelruimte een belangrijk aandeel zou moeten krijgen. Mede door de ingevallen crisis en het afhaken van marktpartijen werd duidelijk: dit is niet de weg voorwaarts. Het programma werd omgebouwd en kreeg een veel groter accent op betaalbaar wonen. Ook investeringen in de openbare ruimte, in aansluiting op de waterbeleving van de rivier, kregen hierin een plek. Ontwikkelaar VORM werd geselecteerd om de nieuw geformuleerde opgave samen met de gemeente invulling te geven. Daarbij werd ook de bevolking van Alphen aan den Rijn intensief betrokken; via Stadsgesprekken kwam de identiteit ter sprake die deze plek in de Alphense binnenstad zou moeten krijgen. Zodat inwoners hier weer trots op konden zijn en ondernemers weer durfden te investeren.
Met een ingrijpende transformatie is dat gelukt. Het College van BenW en de ontwikkelaar slaagden erin om de gemeenteraad te overtuigen van de nieuwe koers. De gemeente heeft forse voorinvesteringen gepleegd door onder meer ruim 200 panden in het gebied aan te kopen. Een kleine 13.000 m 2 commercieel vastgoed is uit de markt genomen en ook zijn 150 woningen gesloopt. In de plaats daarvan kwamen 210 nieuwe woningen en ruim 2.000 m 2 aan horeca. Ook de openbare ruimte is stevig aangepakt, met onder meer de aanleg van een openbare kade langs de Oude Rijn. Terrassen en aanlegplaatsen voor sloepen zorgen voor levendigheid. Het Thorbeckeplein is heringericht en heeft nu veel meer verblijfskwaliteit. Het Stadshart Lage Zijde heeft een Alphense maat en schaal gekregen, onder leiding van coördinerend architect Jos van Eldonk.
Ontwikkelaar VORM heeft onder meer door een goede samenwerking met de plaatselijke woningcorporatie Woonforte een gevarieerd woonprogramma weten te realiseren, uiteenlopend van sociale huurwoningen tot en met duurdere koopwoningen. Veel aandacht is besteed aan de co-creatie met woonconsumenten en aan een flexibel gebruik van de plinten; deze zijn zo vormgegeven dat er op termijn ook andere functies in kunnen worden ondergebracht.
De negatieve ontwikkeling in dit deel van Alphen aan den Rijn is met deze aanpak succesvol omgebogen. Het gebied Lage Zijde heeft haar eigen positie in de binnenstad van Alphen aan den Rijn weten te heroveren en daarmee is sprake van een veel betere balans. Hier het wonen en verblijven, elders het winkelen. Het gedurfde besluit om midden in de crisistijd het programma radicaal om te gooien heeft uitstekend uitgewerkt.”

In 2017 werd het project ZuiderDUIN in Almere winnaar van de  NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling, waarvoor Groosman het ontwerp verzorgde.

TwitterLinkedInFacebookPinterest