nieuwsbrievenverder

Groosman en VORM winnen met circulair en klimaatadaptief BinckPARK tender Trekvlietzone kavel 1B


14 mei 2019

Bij de Fokker Haven in de Binckhorst van Den Haag komt een nieuwe trots: BinckPARK. BinckPARK is een stoere en industriële parkeergarage die recht doet aan het rauwe karakter van de wijk en die met een collectieve daktuin voor de bewoners een oase van rust is in de bruisende Binckhorst. De centrale, openbare parkeergarage is een bijzondere eyecatcher en biedt ruimte aan ca. 600 parkeerplaatsen. In de plint komt een gevarieerd programma met city lofts en een mobility hub. En op het dak verrijst een circulair en klimaatadaptief dakpark. Het plan is door de Gemeente Den Haag uitgeroepen als winnaar van de aanbesteding Trekvlietzone kavel 1B. Met BinckPARK wordt een volgende stap gezet in de transformatie van de Binckhorst tot een stoer en industrieel woon-werkmilieu.

Centrale parkeervoorziening
De parkeergarage BinckPARK heeft gebruiksvriendelijkheid, comfort en overzichtelijkheid als kernwaarden. Met het slimme en efficiënte gelijkvloerse ontwerp i.s.w.m. Continental Car Parks passen er ca. 150 extra parkeerplaatsen bovenop de 450 parkeerplaatsen in de uitvraag. Door de combinatie van schuin parkeren, linksomdraaiend éénrichtingsverkeer is BinckPARK een comfortabele en prettige parkeergarage met een hoge parkeercapaciteit en een vlotte en veilige verkeersafhandeling. BinckPARK is de centrale, openbare parkeergarage van de Trekvlietzone. Bewoners en gebruikers kunnen een abonnement afsluiten. Dit stimuleert efficiënt dubbelgebruik en vergroot de ruimte voor bezoekers.

Gelaagde opbouw
Het gebouw sluit naadloos aan bij zijn omgeving en de naastliggende woontorens op kavel 1A en 1C door een doorlopende 9 meter hoge plint. De plint is op een zeer gevarieerde manier ingevuld met de voetgangersentree en auto-inrit van de parkeergarage, 10 city lofts en een mobility hub. De woningbouw in de plint zorgt voor interactie op maaiveld en een aantrekkelijke routing naar de Fokkerhaven. In de city lofts zijn verschillende indelingsvarianten mogelijk en de bewoners kunnen de begane grond als hun eigen woon-/werkruimte gebruiken. De mobility hub ontstaat door de parkeerfunctie van de parkeergarage uit te breiden met deelauto’s, deelfietsen en andere (deel)mobiliteitsconcepten.
Boven de afwisselende, levendige plint is het gebouw in de bovenste lagen geheel geprogrammeerd als parkeergarage. De hoogte van de stedelijke laag sluit aan bij kavel 1A en 1C en geeft een herkenbare en uniforme uitstraling van kavel 1.
Het dak is ingevuld met een hoogwaardige daktuin die door de bewoners van de woontorens gebruikt kan worden. Hierop komt een pergola constructie die fungeert als energiedak en in samenspraak met de bewoners ingevuld kan worden met speeltoestellen, zitelementen, hangmatten en groengeleiders.

Stoer en duurzaam
BinckPARK is een industrieel en gelaagd gebouw. Door de horizontale opdeling in verschillende gevelprincipes ontstaat er een rijk en gevarieerd beeld aan de Verlengde Zonweg. Doordat we de plint een overwegend glazen invulling met aluminium kozijnen hebben gegeven, zijn alle publiekstoegankelijke functies duidelijk waarneembaar.
Boven de glazen plint, die aansluit op de schaal van de straat, bevat BinckPARK over vijf lagen een in het oog springende elementengevel die, vanwege zijn interactie met de wijk als één gebaar ontworpen is. De elementengevel bestaat uit een repeterend patroon van B’s en P’s, de eerste letters van BinckPARK. Deze letters, ontworpen i.s.w.m. Monice Janson, zijn overhoeks heel duidelijk te lezen, terwijl als je er loodrecht op staat, de kijker veel transparantie ervaart. Dit ruimtelijke spel, waarin ritme, afwisseling en detaillering heel erg belangrijk zijn, geeft het gebouw zijn stoere en herkenbare uiterlijk. De open structuur van de karakteristieke elementengevel zorgt ervoor dat er altijd voldoende daglicht in het gebouw aanwezig is en dat de natuurlijke ventilatie in het gebouw gewaarborgd blijft. Kenmerken van deze gevel zijn ook terug te vinden in de plint.
Bovenop deze elementengevel staat een rauwe industriële optopping. De collectieve daktuin, heeft een PV-constructie die zorgt voor duurzame energie, het voorkomen van windhinder en de nodige beschutting. De stalen constructie is voorzien met eenzelfde gevel, voorzien van een markante belettering, maar ook een plek voor natuurinclusieve maatregelen zoals vogelhuisjes en nestkastjes.

Natuurinclusief en klimaatadaptief dakpark
BinckPARK biedt onderdak aan een grote verscheidenheid aan flora en fauna. We zetten ecologische principes in om de biodiversiteit van de stad te versterken, voor verbetering van het stadsklimaat (lucht, water en warmte) en voor het verrijken van collectieve plekken. In het park, ontworpen door FLUX,  worden verschillende verblijfsmogelijkheden gecreëerd voor het stimuleren van ontmoeting. Verschillende collectieve plekken richten we in samen met toekomstige bewoners. De buitenruimte wordt volledig ingericht met duurzame en circulaire materialen van bio-composiet en gerecycled beton. Op het BinckPARK trekken we de natuur de stad in, dicht naast de stadsbewoners.

BickPARK wordt gebouwd door Continental Car Parks en Binder Groenprojecten. Groosman en VORM werken samen met FLUX landschapsarchitecten, Buro Bouwfysica, W/E Adviseurs, Pieters Bouwtechniek, Klimaatgarant, Vaecon en Monice Janson. De oplevering staat gepland in juni 2022.

TwitterLinkedInFacebookPinterest