nieuwsbrievenverder

made to meet De Slotvrouwe


29 november 2018

Groosman en TBI-onderneming ERA Contour zijn de winnaars van de prijsvraag ‘de herstructurering van de Debora Bakelaan in Heemskerk’, welke ook bekend staat als het project De Slotvrouwe. Voor de prijs die was uitgeschreven door wooncorporatie Woonopmaat, ontwierpen Groosman en ERA Contour drie iconische woontorens in een park. Het ontwerp biedt de bewoners en omwonenden een heerlijke plek om te wonen in een natuurlijke setting met zicht op kasteel Assumburg.

Altijd zicht op het slot
De projectlocatie ligt op een unieke plek: tussen een woonwijk en het prachtige kasteel Assumburg met haar beeldschone tuinen. Om het parkgevoel naar de wijk te halen staan de drie slanke woontorens in een groen landschap. De torens, met ruim 210 appartementen, zijn zo gepositioneerd dat ze in lijn staan met de kopgevels van de omliggende bebouwing. Zo hebben de woningen aan de Debora Bakelaan vrij zicht op het nieuwe park en de kasteeltuinen. Hierdoor worden waardevolle uitzichten gecreëerd en ontstaat een visuele verbinding met het kasteel. De groene openbare ruimte wordt tevens een nieuwe goed toegankelijke plek voor Heemskerk. De woontorens hebben allen een andere oriëntatie ten opzichte van daglicht. Daarnaast heeft elke toren vanaf de entree een zichtlijn naar kasteel Assumburg.

Drie thema’s
De woontorens zijn identiek maar hebben elk hun eigen thema. Deze zijn terug te vinden in het landschap, exterieur en interieur. Het thema ‘zaligheid’ verwijst naar “de acht zaligheden”, de acht huisjes die vroeger naast het kasteel stonden. De toren ‘gerechtigheid’ ligt in lijn met de as naar het kasteel Assumburg en verwijst naar de rechtspraak die vroeger op de binnenplaats van het kasteel werd gesproken. ‘Heerlijkheid’ is gelegen aan het water en het symbool met sierlijke vormen refereert aan de kasteeltuin.

Statisch en iconisch
De torens verwijzen op verschillende manieren naar het kasteel Assumburg. De kunstmatige heuvel (motte) waarin het basement verzonken is, is er één van. Hierin zijn de bergingen opgelost en middels een insnede is de 4,5 meter hoge entree bereikbaar. De gebouwen hebben een duidelijke plint die open is en landt op het maaiveld. De bovenste twee lagen worden in architectuur samengevoegd en vormen de kroon van het gebouw. Iedere toren wordt anders benaderd en is hierdoor uniek.
De rijke gevels van de torens zijn uitgevoerd in baksteen en hebben een grid waarbinnen met gevelopeningen gespeeld is. De smalle en hoge gevelopeningen benadrukken de verticaliteit van de gebouwen. In de plint en de kroon zijn sommige delen uitgevoerd in licht metselwerk, waardoor een differentiatie ontstaat tussen plint, middenrif en kroon.

Ecologie en duurzaamheid
Naast de bewoners van de bestaande flats keren ook de dwergvleermuizen terug in de woontorens. In de torens zijn permanente voorzieningen voor de dwergvleermuis aangebracht. Maar er komen ook ruimtes in de muren voor gierzwaluwen, huismussen, andere vogels, vlinders, bijen en andere insecten.
De woontorens worden aardgasvrij. Er komen individuele bodemsystemen met warmtepompen, die ook kunnen koelen in de zomer. Samen met zonwerend glas wordt voorkomen dat appartementen te warm worden.

Momenteel wordt gewerkt aan het voorlopig ontwerp, waarin wij een intensief traject in gaan met de klankbordgroep, bestaande uit bewoners en omwonenden. De invulling van het landschap zal in samenwerking met Rrog, dat het stedenbouwkundig plan opstelt, worden uitgewerkt.

TwitterLinkedInFacebookPinterest