BIM
Al vanaf de eerste ontwerpacties zet GROOSMAN BIM in. Vanuit een digitaal kavelpaspoort wordt naar een stedenbouwkundig BIM-model gewerkt. Het model genereert data over kaveloppervlakken, bebouwd opp, bvo, go en woningaantallen. Dit model wordt ook gebruikt voor bezonningsstudies, dwarsprofielen en heeft ingebouwde controles als op de op de parkeernorm versus gemodelleerde parkeerplaatsen en vereiste externe (fietsen) bergingen.
Doordat het Structuurontwerp (SO) en het Architectonisch Ontwerp (AO) in BIM wordt opgezet wordt de integraliteit van het ontwerp geborgd. Uit het ontwerp is goede data te abstraheren als BVO en GO, twee belangrijke parameters voor een efficiƫnt ontwerp. Met het model kunnen verticale structuren als trappenhuizen, schachten, meterkasten en draagstructuur netjes boven elkaar worden ingepast. Het 3D-model geeft inzicht in vorm en ruimte van het ontwerp en gebruikt worden ramingen, rapportages en accurate renders.
Door met bouwers, leveranciers en onderaannemers een intensieve dialoog te voeren kan tijdig informatie worden opgehaald en in het model wordt verwerkt. Het model is naast alle 2D extracten daardoor perfect geschikt voor calculatie en werkvoorbereiding. In de samenwerking met andere partijen voert GROOSMAN vaak de BIM-regie. Door clashcontroles en bcf-rapportages worden de BIM-afspraken gecontroleerd en gecommuniceerd.
GROOSMAN is actief betrokken bij de ontwikkeling van openBIM standaarden en toepassingen in Nederland. We dragen bij aan de handleidingen op het BIM loket voor de BIM basis ILS. We schrijven mee aan de ILS Ontwerp en Engineering en weten dus tot in detail wat daarbij komt kijken. Regelmatig bieden wij tijd en ruimte voor het delen van onze kennis, op nationale en internationale events, met opleidingen, maar ook direct met onze projectpartners, om zo iedereen vooruit te helpen en de meerwaarde van onze vakkennis aan te tonen.