AHOY
Rotterdam
Het huidige Rotterdam Ahoy-gebouw werd 54 jaar geleden officieel geopend door Z.K.H. Prins Claus. Dit gebeurde in een tijd waarin Rotterdam volop in de wederopbouwfase zat, na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. De stad was hard aan het werk om alles weer op te bouwen, en in 1950 werd er een belangrijke tentoonstelling georganiseerd: “Rotterdam Ahoy!”. Deze expositie trok maar liefst 1.650.000 bezoekers aan. Voor die gelegenheid werd een grote expositiehal gebouwd, de zogenaamde “Ahoy’-hal”, die oorspronkelijk stond op de plek waar nu de medische faculteit van de Erasmus Universiteit is gevestigd.
In 1961 begon het idee voor een sportpaleis in Rotterdam vorm te krijgen. Het Dijkzigt-ziekenhuis was inmiddels uitgebreid, en tijdelijk werd er onderdak gezocht op een terrein aan de Hofdijk / Pompenburg, op de plek van het voormalige heliport. Uiteindelijk viel de keuze op het Zuiderpark, dicht bij Zuidplein, als locatie voor het nieuwe complex.


Deze plek was strategisch goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. In 1967 werd architect Ernest Groosman samen met Marnix Pinnoo en Floor van der Stoep aangesteld om het ontwerp voor de nieuwbouw te maken. Wat zij bedacht hadden, was indrukwekkend: een multifunctioneel complex met een sporthal, tentoonstellingshallen en een centraal entreegebouw. Dit ontwerp was destijds erg vooruitstrevend en werd in 1972 bekroond met de Nationale Staalprijs voor architectuur. Het jaar daarop volgde de internationale Staalprijs.

Sinds die tijd is Ahoy’ uitgegroeid tot een van de belangrijkste locaties van Rotterdam, waar allerlei evenementen plaatsvinden, van grote sportmanifestaties en popconcerten tot beurzen en tentoonstellingen. Het gebouw zelf was destijds de grootste overdekte sporthal van Nederland, en door de jaren heen is het meerdere keren uitgebreid en gerenoveerd. In de jaren 90 werd de entree vernieuwd en er werd een extra hal toegevoegd.

Tussen 2007 en 2011 onderging de grote sportzaal een grondige renovatie: het dak werd verhoogd, de spanten werden versterkt en het comfort voor bezoekers werd verbeterd. Ook in 2021 werd het complex verder uitgebreid, met de toevoeging van het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en de muziek- en theaterzaal RTM Stage, die nu de nieuwe entree van het gebouw vormen.
Het succes van het Ahoy-complex is vooral te danken aan de veelzijdigheid van de ruimte. Het kan zich aanpassen aan allerlei verschillende soorten evenementen, van sportevenementen tot grote muziekoptredens en internationale congressen. Het ontwerp is eenvoudig en uniform, wat het mogelijk maakt om het gebouw flexibel in te richten voor steeds veranderende behoeften.

De manier waarop het ontwerp van Ahoy’ en de latere uitbreidingen zijn uitgevoerd, is typisch voor de veelzijdigheid die je ook terugvindt in andere projecten van GROOSMAN, zoals de Martinihallen. Ahoy’ is daardoor niet alleen een icoon van de moderne architectuur in Rotterdam, maar ook een belangrijk onderdeel van de stad, met een veelzijdigheid die bijdraagt aan de levendigheid van Rotterdam-Zuid.

