Ecohuis

Oegstgeest

 

Op de historische locatie waar al 75 jaar het hoveniersbedrijf van de familie Maandag gevestigd is, is nu een bijzondere privéwoning ontstaan. Dit project weerspiegelt de levensvisie en ambachtelijke aanpak die de familie Maandag in hun werk als hovenier altijd heeft gehuldigd. Kernwoorden zoals ambachtelijkheid, milieubewustzijn, creativiteit en een ‘down to earth’ mentaliteit vormen de basis van het ontwerp.

 

Het oorspronkelijke silhouet van de houten werkschuur, samen met de plantenkas, diende als inspiratie voor het nieuwe woningontwerp. Op de kop van het perceel, in de zichtlijn van de straat, bevinden zich de entree, eetkeuken en slaapkamer. Dit deel van de woning refereert aan de voormalige werkschuur, met een materiaal- en detaillering die de ambachtelijke roots van de familie weerspiegelt.

In het woongedeelte onder de kenmerkende “zinken kap” komt de langgerekte vorm van de plantenkas terug. Drie grote erkers bieden toegang tot de langgerekte tuin en laten overvloedig zuiderlicht binnenvallen, waardoor een lichte en sfeervolle leefruimte ontstaat. De woning eindigt met een ruime plantenkas, die als informele tweede entree fungeert. Hier ervaart men het volledige karakter van het huis, dat zich over een lengte van circa 27 meter uitstrekt.

De woning is gebouwd met duurzame bouwtechnieken en materialen die niet alleen functionaliteit bieden, maar ook bijdragen aan een milieuvriendelijk en energie-efficiënt binnenklimaat. Hemelwater wordt bijvoorbeeld op eigen terrein geïnfiltreerd, wat zorgt voor een natuurlijke verwerking van het water. Dankzij een serre op het zuiden kan passief warmte worden verkregen, terwijl de woning volledig is georiënteerd op de zon. De gevel aan de noordzijde is gesloten om warmteverlies te minimaliseren, en alle ramen zijn voorzien van HR++ glas voor extra isolatie.

De woning maakt gebruik van een warmtepomp voor verwarming en koeling, terwijl het ventilatiesysteem mechanisch geavanceerd is. Het casco van de woning is zelfdragend (Lenotec) en vervaardigd uit duurzaam verkregen hout. Dit betekent dat er geen kruipruimte is toegepast, wat een belangrijke stap is naar een dampopen en warmte- en vochtregulerend bouwprincipe.

Bij de detaillering van de woning is extra aandacht besteed aan het gebruik van natuurlijke materialen. Zo zijn voor de rioolbuizen en de water- en gasleidingen gerecycled PVC gebruikt, en is het isolatiemateriaal vervaardigd uit houtvezelplaten. In plaats van gips wordt leemstuc toegepast, wat zorgt voor een gezonde en allergievriendelijke afwerking aan de binnenzijde. De dak- en gevelbekleding, evenals de kozijnen, zijn gemaakt van Accoya, een duurzaam verduurzaamd hout dat weinig onderhoud vereist.

Binnen biedt de woning een optimaal gebruik van ruimte en comfort. Een centraal stofzuigsysteem draagt bij aan een gezond en allergiearm binnenklimaat, waardoor het woongenot wordt vergroot.