Lincolnpark

Hoofddorp

 

De gemeente Haarlemmermeer heeft de keuze laten vallen op het plan ‘Nabij’ van Kavel Vastgoed en Hoogvliet Beheer voor de verdere ontwikkeling van Lincolnpark, het toekomstige centrumgebied van Hoofddorp. In samenwerking met Rijnboutt, GROOSMAN en Karres en Brands zal een innovatief en toekomstbestendig stadshart worden gerealiseerd, waar wonen, werken en recreëren op natuurlijke wijze samenkomen in een groene, autoluwe omgeving.

 

In het hart van Lincolnpark is bewust gekozen voor een toekomstgerichte, autovrije inrichting, die bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van bewoners en bezoekers. Waar traditionele wijkcentra vaak worden gedomineerd door stenen oppervlakken en parkeerplaatsen, biedt Lincolnpark een groen, uitnodigend alternatief. De openbare ruimte wordt ingericht als een leefbare en ontspannen omgeving, met de focus op ontmoeting en mobiliteit te voet of per fiets.

 

De ontsluiting van het gebied is goed vindbaar aan de randen van het gebied via twee mobiliteitshubs, waardoor de wijk zelf autoluw blijft en onnodig zoekverkeer wordt voorkomen. Bewoners en bezoekers kunnen zich hierdoor comfortabel en veilig als voetganger door het gebied bewegen.

 

Deze mobiliteitshubs vormen een belangrijk onderdeel van de hoge ambities op het gebied van duurzaam ontwerpen.

De hubs dienen niet alleen als functionele knooppunten, maar ook als architectonische bakens die de circulaire en ecologische ambities van Lincolnpark versterken. Op plintniveau is ruimte gecreëerd voor onder andere fietsenstallingen en kleinschalige werkateliers.

GROOSMAN ontwierp een halfgesloten woonblok met een stedelijke buitenzijde en een groen, beschut binnenhof. Circulaire keramische gevels geven het gebouw een robuuste uitstraling en verkleinen de ecologische voetafdruk. Het expressieve silhouet met schuine lijnen en speelse daklijn verbindt de stedelijke schaal met de kleinschaligheid van het hof en benadrukt de menselijke maat.

Binnenin vormt het groene hof een serene oase, waar de toepassing van houten gevels en zorgvuldig geselecteerde natuurlijke materialen een warme, menselijke sfeer creëren. Dit binnenhof fungeert niet alleen als een ontspanningsplek voor bewoners, maar bevordert ook biodiversiteit en luchtkwaliteit.

‘Nabij’ toont hoe interdisciplinair samenwerken leidt tot vernieuwende stedenbouwkundige oplossingen. Het belooft een duurzaam, toegankelijk en leefbaar stadsdeel te worden, waarin de balans tussen mens, natuur en stedelijkheid centraal staat.

 

– Sophie Wijting, architect bij GROOSMAN