Natuur & Gezondheidscentrum
Maarssen
Middenin het weiland naast de kleine Maarsseveense Plas staat een kas, die op het eerste gezicht nauwelijks lijkt af te wijken van de kassen in de omgeving. Maar wanneer je dichterbij komt en een blik werpt door de transparante ramen, zie je al snel hoe bijzonder deze plek is. In 2020 ontwierp GROOSMAN deze kas, die in het najaar van 2022 is geopend en dient als drukbezocht Natuur en Gezondheidscentrum.
Het was van meet af aan duidelijk dat dit absoluut geen regulier gezondheidscentrum met smalle witte gangen en afgesloten kamertjes zonder ramen moest worden. Al snel kwam het idee om een kas te ontwerpen.



Doordat er in de omgeving al kassen stonden en de plek zich bevindt in de overgangszone tussen de stad en het landschap, was het voor ons belangrijk dat het ontwerp in verband stond met de bestaande bouw en het landschap: Een kas bleek hiervoor uitermate geschikt; een kas is namelijk eigenlijk meer een landschap dan een gebouw. Daarnaast is alles gemaakt van losse elementen die je uit elkaar kunt halen. Hierdoor is een kas ontzettend duurzaam.
Bij binnenkomst vallen meteen de grote kweektafels op, een verwijzing naar Diana haar liefde voor planten. Je komt binnen op een centrale plek en je hebt meteen overzicht. Water en groen zijn hier belangrijk. Vervolgens word je getriggerd om verder te kijken. Overal zie je doorgangen, niets is doodlopend; je kunt overal omheen lopen.
De planten op de kweektafel maken op een gegeven moment weer plaats voor nieuwe planten. Op die manier blijft het pand veranderen. Hierdoor krijg je als bezoeker een gevoel van vrijheid, de energie kan vloeien. Dit geeft spanning en je wordt nieuwsgierig.

Het interieur is ontworpen volgens 14 patronen van biophilic design, wat inhoudt dat materialen uit de natuur komen om de voetprint zo klein mogelijk te houden. Bovendien staat de connectie tussen binnen en buiten hierin centraal.
Het zijn eigenlijk twee kassen, met twee dozen erin waarin de behandelruimtes zitten. In het midden bevindt zich een grote, open keuken met een gigantische eettafel. De wanden van de behandelruimtes zijn gemaakt van glas, zodat iedereen elkaar kan zien en de natuur altijd nabij is; je kijkt zo door de kas heen naar buiten. Mocht er meer privacy nodig zijn, dan hangt er een rails waaraan men planten kan hangen of wordt er een gordijn opgehangen.


‘Alles wat ik doe is anders, dus dit ontwerp past gewoon bij mij. Doordat het speels is, is het zo karaktervol. Niet alles hoeft te kloppen, er mag een rauw randje zijn. Het is niet overdesigned, je kunt dingen weer weghalen en toevoegen. Alles draait om continue verandering, en verandering is ook een deel van je gezondheid.’
– Diana van Os, initiatiefneemster NGC Maarssen


Omdat het gezondheidscentrum afwijkt van andere gezondheidscentra, is het erg innovatief. Met oude middelen en de filosofie hebben we een nieuwe typologie bedacht. Het natuurgezondheidscentrum is echt een plek van gezondheid, ontmoeting en verbinding geworden.
Als architect heb je veel invloed om de wereld om je heen te veranderen. Het groene karakter van het centrum maakt het aantrekkelijk om de auto thuis te laten en met de fiets te komen. De plas nodigt uit om een rondje te wandelen tijdens een behandelsessie.
De omgeving is erg bepalend voor therapie; gezien worden, het contact met elkaar en met de natuur zorgt voor genezing. Mensen die hier komen moeten zo gelukkig worden van dit centrum dat ze, bij wijze van spreken, meteen weer naar huis kunnen omdat ze zijn genezen.

