P+R Meijersplein
Rotterdam
Het team van GROOSMAN, JVZ en Batenburg heeft de openbare aanbesteding Ontwerpteam P+R Meijersplein gewonnen. Met de ontwikkeling van P+R Meijersplein krijgt Rotterdam een nieuwe circulaire landmark dat mobiliteit, duurzaamheid en landschap samenbrengt. Strategisch gelegen aan de verlengde A16 en direct verbonden met het metrostation, vormt deze innovatieve mobiliteitshub niet alleen een herkenningspunt aan de noordelijke stadsentree, maar ook een voorbeeld van circulair en toekomstbestendig bouwen.
P+R Meijersplein overstijgt het traditionele concept van een parkeervoorziening en kan in de toekomst transformeren tot een veelzijdige stedelijke hub. Het ontwerp faciliteert niet alleen een efficiënte overstap tussen auto en openbaar vervoer, maar biedt ook ruimte voor extra voorzieningen die in de toekomst gerealiseerd kunnen worden, zoals deelmobiliteit, een fietsenmaker, fietsenstalling, pakketdiensten en gedeelde werkplekken.

Het ontwerp speelt in op de unieke ligging en infrastructurele inbedding binnen het stedelijk weefsel van Rotterdam. De bijzonder gevormde kavelvorm en de verbinding tussen Schiebroek en Park Zestienhoven maken van P+R Meijersplein een schakelpunt tussen infrastructuur en natuur. Tegelijkertijd fungeert het naastliggende kruispunt als de hoofdontsluiting van de wijk Hoog Zestienhoven dat wordt gekenmerkt door innovatieve bedrijven die inspelen op de ‘Next Economy’. P+R Meijersplein adopteert deze kenmerken en wordt een circulair startpunt dat de duurzame ambities van de omgeving weerspiegelt.


Het ontwerp van P+R Meijersplein is volledig gebaseerd op circulaire bouwprincipes. De constructie is demontabel en bestaat uit een stalen skelet met gerecycled staal en TT-vloeren waarvan 30% uit gerecycled materiaal bestaat.

Daarnaast fungeert het gebouw als een energiehub met geïntegreerde en geprinte zonnepanelen en als natuurhub door een compleet groene plint en vergroende luifels die de lokale biodiversiteit versterkt en ervoor zorgt dat het gebouw een passend onderdeel wordt van de ecologische verbinding tussen de omliggende wijken. Waterbeheer is daarnaast integraal onderdeel van het ontwerp: regenwater wordt opgevangen en hergebruikt voor de beplanting, waarmee het gebouw actief bijdraagt aan stedelijke klimaatadaptatie.

De gevel van P+R Meijersplein is ontworpen als een ‘shake-hands’ tussen natuur en techniek. De dynamische gevel combineert geprinte PV-panelen, houten lamellen en nestgelegenheden. De afgeronde hoeken en de open, transparante plint zorgen voor een herkenbaar en uitnodigend gebaar en zorgen voor een vloeiende overgang tussen stad en natuur. Een doorlopende groene luifel verhoogt de biodiversiteit en draagt bij aan een aangenaam verblijfsklimaat voor bezoekers.


De reservering voor de toekomstige wijkhub is strategisch doordacht, met modulaire en eenvoudig te installeren units voor diverse stedelijke functies. De adaptiviteit van de begane grond maakt een flexibele programmering mogelijk, zodat functies zoals een fietsenmaker, pakketdienst en wachtruimte voor carpoolers eenvoudig kunnen worden toegevoegd of aangepast. Het hoofdtrappenhuis is voorbereid op de toekomstige voetgangersbrug naar het metrostation, waarmee een logische, verkeersveilige en intuïtieve verbinding ontstaat tussen verschillende vervoersmodaliteiten.

Met de realisatie van P+R Meijersplein geeft Rotterdam een vernieuwende invulling aan duurzame en circulaire mobiliteitsknooppunten.
– Lars Rutten, associate partnerarchitect bij GROOSMAN

