Innovation Dock

Rotterdam

 

In de oude Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) hallen hangt, op een hoogte van zeven meter boven de begane vloer, een kantoor van duizend vierkante meter. Het kantoor, ontworpen in 2011, opgeleverd in 2012 en nu, ruim 13 jaar later – en in de toekomst – nog altijd innovatief.

 

In de immens grote voormalige hallen van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, waar ooit vracht-, passagiers- en oorlogsschepen werden gebouwd, bevinden zich tegenwoordig zo’n zestig innovatieve, jonge bedrijven. Ook wordt er nauw samengewerkt met studenten van de naastgelegen Hogeschool van Rotterdam, die in deze omgeving prototypes ontwikkelen en gebruik maken van de aanwezige testfaciliteiten.

 

Vanuit deze dynamische context kwam de vraag vanuit de gebruikers en het Havenbedrijf Rotterdam om een collectieve ruimte te creëren waar men een kop koffie kon drinken en waar extra kantoorruimtes gerealiseerd konden worden.

Bij GROOSMAN zagen wij deze uitdaging niet als beperking, maar als een kans. Tijdens een bezoek aan de RDM-hallen viel ons oog op de indrukwekkende kranen en stalen constructies, voorzien van bordjes waarop het maximale draaggewicht stond aangegeven: ruim 60.000 kilo. Dat bracht ons op het idee om het kantoor niet op de grond te bouwen, maar op te hangen aan de bestaande constructie.

Hoewel het ontwerp aanvankelijk meer kosten met zich meebracht, ontdekten we dat deze innovatieve aanpak uiteindelijk financieel gunstig was. Het ophangen van het kantoor maakte dubbel grondgebruik mogelijk, omdat de ruimte eronder bruikbaar bleef voor verhuur. Bovendien vereiste de constructie minder staal dan een traditionele oplossing op de vloer. Met deze voordelen konden we de economische haalbaarheid van het ontwerp aantonen.

 

Het resultaat is een éénlaags kantoor met een vloeroppervlak van 1000 m², toegankelijk via een lift, een trappenhuis en loopbruggen die de ingang verbinden. Ons ontwerp integreert de bestaande industriële constructie van de hal door deze zoveel mogelijk zichtbaar te houden. Het kantoor heeft een open, lichte structuur met insneden waar de oorspronkelijke stalen balken doorheen lopen. Dit benadrukt de historische waarde van de ruimte en voegt tegelijkertijd een moderne laag toe.

Aan de onderzijde van het kantoor hebben we een grote foto van de haven van Rotterdam geplaatst, die dankzij verwisselbare cassettes kan worden aangepast aan de veranderingen in de haven. De lichte en flexibele constructie maakt het mogelijk om het kantoor te demonteren, elders op te hangen of zelfs meerdere van dergelijke bouwwerken in dezelfde ruimte te plaatsen en met elkaar te verbinden.

Bij GROOSMAN streven we naar ontwerpen die duurzaam, robuust en toekomstgericht zijn. Dit project is daar een uitstekend voorbeeld van. Het ophangen van het kantoor past perfect in onze visie om ontwerpen te creëren die inspelen op de mogelijkheden van de locatie en flexibiliteit bieden voor de toekomst. Het project is uitgegroeid tot een internationaal toonbeeld van innovatie. Regelmatig ontvangen we delegaties uit het buitenland die het ontwerp komen bewonderen. Voor het Havenbedrijf Rotterdam is dit kantoor niet alleen een functionele werkruimte, maar ook een krachtig uithangbord.